Zhi Hong en Chen-Yu Zhan van de universiteit van Nanjing meldden in het tijdschrift Biomaterials dat kleine RNA-moleculen in (eetbare) sla het gen p12-HBsAg blokkeren in muisjes bij een dosis die lager is dan met synthetische interferentie-RNA‘s. Dat gen wordt in verband gebracht met leverkanker en hepatitis-B. De continue toediening van sla-afkooksels met de kleine RNA-moleculen zou niet schadelijk zijn, zelfs niet na 15 maanden hadden de muisjes er geen last van, en leverbeschadiging verminderen
De onderzoekers maakten gebruik van de eigen ‘RNA-fabriek’ van de plant om korte stukjes RNA aan te maken om de stabiliteit van siRNA’s (si staat voor small interfering) te verhogen. Deze behandeling zou niet alleen een betaalbare behandeling opleveren voor patiënten met chronische hepatitis-B die ook bruikbaar is in ontwikkelingslanden, maar verlaagt ook de vereiste doses en daarmee de mogelijke bijwerkingen van de RNAi-behandeling.
Toekomst
De onderzoekers denken dat deze methode ook toe te passen is op ziektes als hepatitis-C of andere ontstekingsziektes vanwege de lage toxiciteit, de effectiviteit en de schappelijke prijs om korte interferentie-RNA’s te produceren in genetisch aangepaste planten. Dat is hun Groene Revolutie. Voorlopig zal er nog wel wat onderzoek gedaan moeten worden, denk ik zo. Laten we vooraf maar eens goed overdenken of dit een goede manier is om medicijnen toe te dienen. We doen wel vaak als we op dit terrein alles in de hand hebben, maar genetica is een ingewikkeld vak…
Bron: EurekAlert