Niet alleen de hersens en hormonen zijn van invloed op de stofwisseling, maar ook het afweersysteem, zo hebben Amerikaanse onderzoeksgroepen ontdekt. Dat systeem activeert bepaalde boodschapperstoffen, die er voor zorgen dat de vetvoorraad vermindert. Althans, dat lukte bij zwaarlijvige muizen, zo blijkt uit een studie van de Harvard-universiteit en van de universiteit van Californië in San Fransisco.
Het schijnt dat het afweersysteem een rol speelt bij het aanleggen van vetreserves. Bij muizen beïnvloeden signaalstoffen van het immuunsysteem wanneer wit vet wordt omgezet in het beige vet, een tussenvorm tussen wit vet en bruin vet. Tot nu toe is men er van uit gegaan dat dat alleen beïnvloed wordt door hersens en hormonen.
Wit vet maakt dik. Bruin vetweefsel zorgt voor warmte (door verbranding). Zuigelingen hebben een grote hoeveelheid bruin vet om zich te beschermen tegen de kou. Bierbuik en zwembandje bestaan echter uit het ‘onbrandbare’, witte vet. Beige vet ontstaat uit wit vet, maar verbrandt net als bruin vet en levert warmte op. Het afweersysteem stimuleert het ontstaan van beige vet. Het is voor alle dikkerdjes interessant om te weten dat dat ‘dikke vet’ kan worden omgezet in een kacheltje, waarmee tegelijk de kilo’s verdwijnen. Dat gebeurt al als mensen in een omgeving van 16, 17°C verblijven in plaats van die ruimte op te stoken tot behaaglijke temperaturen.
Een groep rond Bruce Spiegelman van het Dana Farber-kankerinstituut van de Harvard-universiteit onderzocht de rol van het pas ontdekte eiwit PGC-1alpha4, dat iets van doen heeft met de spiergroei. Dat eiwit zorgt er voor dat het hormoon Metrnl wordt gevormd. In spieren wordt dat hormoon na lichamelijke inspanning gevormd, in vetweefsels als het koud is. Metml zorgt ervoor dat wit vet in beige vet wordt omgezet. De werking van het hormoon is verbonden met het afweersysteem. Het activeert de signaalstoffen van de afweer interleukine-4 en -13 en de zogeheten macrofagen (‘celvreters’) in het vetweefsel.
De onderzoekers uit Californië rond Ajay Chawla volgden het spoor van een afweersysteem dat bij koude het bruin vet aanzet tot verbranding. Ook zij ontdekten het belang van beide interleukines. Muizen met een verstoord signaalsysteem van de afweer, bleken minder beige vet te produceren en kunnen hun lichaamstemperatuur moeilijker aan de kou aanpassen. Als die ‘gestoorde’ muizen interleukine-4 kregen toegediend, werden die effecten minder. De onderzoekers hopen ergens een ‘schakelmechanisme’ te ontdekken, waardoor dat proces ook in gang is te zetten, zonder dat daar kou aan te pas hoeft te komen. Die arme dikkerdjes zouden eens kou mogen lijden!
“Als we het energieverbruik een paar procent kunnen laten groeien, dan zal dat in het tijdsbestek van een paar jaar een groot verschil maken”, zegt Chawla. De onderzoekers denken dat het afweersysteem makkelijker te manipuleren is dan het zenuwstelsel. Amerika, het land der zwaarlijvigen.
Bron: der Spiegel