Dinosauriërs stierven 65 miljoen jaar geleden uit, mammoets 4000 jaar geleden. Al jaren wordt er gezeurd
over het ‘heroprichten’ van de mammoet met DNA dat is aangetroffen bij mammoetresten. Olifanten zouden moeten fungeren als draagmoeders. Onderzoekers (paleogenetici) stellen nu dat we dat maar moeten vergeten. En niet alleen de ‘heroprichting’ van de mammoet maar ook van andere uitgestorven dieren.
De Rattus macleari op Christmaseiland zou in 1903 zijn uitgestorven door ziektes die Europeanen op het eiland meebrachten. Tom Gilbert (@Evohologen) van de universiteit van Kopenhagen en collega’s namen die rat is voorbeeld voor ‘heroprichting’.
De onderzoekers verzamelden vrijwel al het DNA van de uitgestorven rat. Dat zou voor 95% overeenkomen met dat van de Noorse bruine rat. “Dat is een mooi proefmodel”, zegt Gilbert. “Dat is perfect aangezien je het moet vergelijken met een goede, moderne referentie.” Met de CRISPR-methode zou je het genoom van de bruine rat kunnen aanpassen om er dat van de uitgestorven rat van te maken. De twee rattensoorten lijken op elkaar als die van de mammoet en de olifant.
Vervolgens keken de onderzoekers naar de 5% die verschilde. Er bleken toch wat belangrijke genen verdwenen, zoals die welke met de reuk te maken hebben. Dus de ‘heropgerichte’ rat zou niet kunnen ruiken zoals de kersteilandrat. Gilbert: “Met de huidige technologie is het totaal onmogelijk de hele (DNA-; as)sequentie te herstellen. Het is dan ook onmogelijk een perfecte replica van de kersteilandrat te maken.”
Onmogelijk
“Het is duidelijk dat we nooit in staat zullen zijn om alle informatie te verzamelen om een volmaakte mammoet te krijgen. Het zal altijd een hybride zijn.” Volgens de onderzoeker zou het voor een ecologisch functionele (nep)mammoet wel mogelijk zijn het olifanten-DNA te veranderen om een harig dier te krijgen dat in de kou leeft. “Als je een of andere vreemde olifant maakt die in de dierentuin leeft dan maakt het waarschijnlijk niet uit dat ie bepaalde gedragsgenen mist, maar dat roept weer een hoop ethische vragen op.”
Die overweging weerhoudt hem en zijn collega’s er niet van toch aan het knutselen met genen te slaan, maar Gilbert stelt dan te willen beginnen met bestaande ratten. Zo wil hij eerste een zwarte rat met CRISPR veranderen in een Noorse bruine rat, voordat hij aan de kersteilandvariant begint. “Dat is een spannend idee, maar of het de beste manier is om je geld aan te spenderen in plaats van het in stand houden wat er is weet ik nog zo net niet.”
Bron: Science Daily