
Idalopirdine is een product van Lundbeck
Bij eerdere proeven had idalopirdine nog zo veelbelovend geleken. Het middel zou de cognitieve vaardigheden van Alzheimerpatiënten verbeteren en andere achteruitgang vertragen, maar het middel blijkt bij drie grootscheepse klinische proeven met ruim 2500 patiënten met een lichte tot gemiddelde vorm van de ziekte niets uit te halen.
Eerdere proeven met idalopirdine, van het Deense bedrijf Lundbeck, gaven hoop op een verbetering van de geestelijke vermogens van Alzheimerpatiënten als dat naast cholinesteraseremmers werd ingenomen. Die hoop is nu verdwenen. “Dat is erg teleurstellend”, zegt onderzoeker Clive Ballard van de universiteit van Exeter (Eng).
Het ging om een dubbelblind onderzoek onder patiënten van 50 jaar en ouder dat zo’n klein half jaar in beslag nam (24 weken). De onderzoekers houden nog een slag om de arm. De gevolgde patiënten, zowel de placebo- als de idalopirdinegroep, gingen tijdens die 24 weken weinig achteruit. Mogelijk dat de keuze van de proefpersonen de effecten heeft gemaskeerd, denken de onderzoekers. Ook de maximale doses die werden gegeven waren lager dan bij eerdere proeven. Dat was om schade aan de lever te voorkomen. Ook was niet gecontroleerd of de hersens van de proefpersonen de welbekende plaques bevatten.
Toch lijkt het er op dat dalopirdine het niet wordt. Ook een soortgelijk middel, intepirdine, bleek geen gunstig effect te hebben op de ziekte. Inmiddels heeft farmareus Pfizer aangekondigd zich niet meer met de ontwikkeling van geneesmiddelen voor Alzheimer en Parkinson bezig te zullen houden.
Bron: the Guardian