Muis krijgt gekweekte minilong geïmplanteerd

Minilongen

De gekweekte minilongen (afb: univ. va Michigan)

Uitgaande van pluripotente menselijke stamcellen hebben onderzoekers van de universiteit van Michigan in een lab minilongen gekweekt, die vervolgens met succes bij muisjes zouden zijn geïmplanteerd. Het implantaat bleek levensvatbaar en groeide ook. “In veel opzichten waren de getransplanteerde minilongen niet te onderscheiden van volwassen menselijk weefsel”, zegt onderzoeker Jason Spence. De longblaasjes wilden echter niet groeien. Er is nog werk te doen.

Ademhalingsaandoeningen zijn verantwoordelijk voor eenvijfde van alle overlijdens wereldwijd. Ondanks alle kankeronderzoek zijn de overlevingskansen bij longkanker de laatste dertig jaar niet echt vooruitgegaan. Dus wordt er gezocht naar andere methodes problemen met de longen op te lossen.
Longen bestaan uit verschillende ‘onderdelen’ zoals longblaasjes en bronchiën. Om er voor te zorgen dat ze een ordelijk orgaan kregen, transplanteerden de onderzoekers de minilongen in muizen. Tot nu toe waren dat soort implantaties in muizen niet succesvol.
Bij dit experiment werd een, afbreekbare, mal gebruikt bij de transplantatie. Die zorgde voor de structuur waarop het longweefsel kon rijpen. “In acht weken had het getransplanteerde weefsel een buisvormige structuur gevormd overeenkomstig volwassen luchtpijpen”, zegt medeonderzoekster Briana Dye. Volgens de onderzoekers vormden de geïmplanteerde minilongen een goed ontwikkeld weefsel met een degelijke deklaag van epitheelcellen.

Longblaasjes

Helemaal goed ging het niet. De cellen van de longblaasjes groeiden niet mee. Wel waren er diverse gespecialiseerde longcellen in het nieuwe longweefsel. Er is toch nog wel wat werk aan de winkel voor we gekweekt menselijk longweefsel in longpatiënten kunnen implanteren.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.