Het lukt al een beetje, kunstcellen maken

Het lijkt er op dat onderzoekers er steeds beter in slagen cellen te maken die op echte cellen lijken. Die namaakcellen zouden dan allerlei klusjes in het lijf kunnen doen zoals het afleveren van medicinale stoffen of dienstdoen als sensoren. De onderzoekers gebruikten enzymen om de kunstcellen te laten bewegen als echte.
Natuurlijke cellen zijn in staat in allerlei verschillende omstandigheden hun interne ‘huishouding’ op peil te houden, hetgeen homeostase wordt genoemd. Van dat mechanisme zouden de kunstcellen gebruik kunnen maken om zich te bewegen in veranderende omgevingen.
De onderzoekers gingen uit van bekende regelnetwerken van enzymen. Met behulp van modellen berekenden ze welke enzymen en hoeveel ze moesten gebruiken om de cellen te laten bewegen. Vervolgens maakten ze die cellen, waarbij suiker de brandstof voor de kunstcellen is.

Het systeem van die cellen werkt dan zo dat ze even snel blijven bewegen, ook al raakt de brandstof op. Ze waren in staat zich in een rechte lijn te bewegen, zo lang de enzymen en brandstof maar aanwezig zijn. De onderzoekers denken dat hun opzet model kan staan voor allerlei ‘levensechte’ moleculaire systemen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.