Het kweken van organen is uiteindelijk gericht op de vervanging van zieke organen, maar ‘onvolwassen’ kweekorganen zouden heel goed dienst kunnen doen om, bijvoorbeeld, effecten van medicijnen mee te bestuderen in ‘net echte’ omstandigheden. Het schijnt nu dat Braziliaanse onderzoekers hebben waargenomen dat gekweekte minihersens reageren op roesmiddelen. Dat heet dan meteen weer een doorbraak te zijn in de neurowetenschappen.
De Braziliaanse onderzoekers constateerden veranderingen bij signaalroutes die in verband worden gebracht met neurale plasticiteit, ontsteking en achteruitgang van de hersencellen. Aanstichter van die veranderingen is een lid van de familie van dimethyltryptamine: 5-MeO-DMT. Die stof is verwant aan de neurotransmitter serotonine. “Voor het eerst hebben we veranderingen kunnen beschrijven in menselijk hersenweefsel veroorzaakt door een roesmiddel”,stelt onderzoeker Steven Rehen van de universiteit van Rio de Janeiro. Recent onderzoek zou zijn gebleken dat sommige roesmiddelen zoals LSD, MDMA (metheendioxymethamfitamine)
en DMT geneeskundige uitwerking kunnen hebben bij depressies en ontstekingen. Het was echter moeilijk om uit te vissen welke signaalroutes in de hersens van belang waren bij het gebruik van psychedelica.
Om daar achter te komen stelden de onderzoekers minihersens bloot aan een enkele dosis 5-MeO-DMT. Met behulp van een massaspectrometer analyseerden ze minihersens en kwamen er achter dat de stof bijna duizend eiwitten aan het werk zette, althans de aanmaak van die eiwitten veranderde. Vervolgens zochten ze uit welk rol die eiwitten in de hersens hebben.
Synapsvorming
Het bleek dat de aanmaak van eiwitten die belangrijk zijn voor de synapsvorming en het onderhoud werd verhoogd. Synapsen zijn de ‘contactpunten’ tussen de hersencellen. Deels zijn die eiwitten ook van belang voor leren en geheugen. Daar tegenover stond dat eiwitten die een rol spelen bij ontstekingen, de achteruitgang van cellen en hersenletsel minder worden aangemaakt. Dat zou betekenen dat het roesmiddel een positieve uitwerking op de hersens zou kunnen hebben.
“Het resultaat doet veronderstellen dat klassieke psychedelica krachtige aanzetters zijn van de neuroplasticiteit, een psychobiologisch fenomeen waar we nog weinig vanaf weten”, zegt medeonderzoeker Sidarta Ribeiro, directeur van het herseninstituut van de universiteit van Rio Grande do Norte (Bra). Rehen stelt dat bepaalde nu verboden middelen medische mogelijkheden kunnen hebben die nader onderzocht zouden moeten worden.
Bron: EurekAlert