Zit het eeuwige leven (bij muizen) in de melkklieren?

Borstkankercellen

Borstkankercellen

Zit het eeuwige leven (bij muizen) in de melkklieren? Onderzoekers van de universiteit van Toronto (Can) vonden dat bij muizen die twee enzymremmers misten (TIMP1 en TIMP2) het melkklierweefsel voortdurend werd vernieuwd. Normaal wordt naarmate het weefsel ouder wordt het herstelvermogen van het weefsel geringer, doordat er steeds minder stamcellen zijn voor dat herstel. Zonder TMP1 en TMP2, ook wel de ‘architecten’ van het weefselherstel genoemd, bleven die stamcellen overvloedig aanwezig.

Levend weefsel is een systeem dat voortdurend in uitvoering is. De uitvoerders zijn de enzymen die metalloproteïnases worden genoemd. Die breken en slopen, maar bouwen ook weer op. De architecten van dat voortdurende bouwproces zijn de TIMPs. Die zorgen voor de sturing en de onderlinge communicatie. Als die communicatie niet goed verloopt dan ontstaat er, je raadt het al, kanker. Om uit te vissen hoe die metalloproteïnases samenwerken met de ‘architecten’ fokten de onderzoekers muizen die een of meer van de vier verschillende TIMPs niet konden aanmaken.  Het bleek onderzoekster Rama Khokha en haar medewerkers dat muizen waarbij TIMP1 en TIMP3 ontbraken het melkklierweefsel ‘eeuwig’ jong bleef. Khkokha: “Normaal bereiken de voorraden aan stamcellen bij muizen hun piek als ze een half jaar zijn. Daarna wordt het minder met als gevolg dat de melkkliercellen achteruit gaan en het risico op borstkanker toeneemt. Bij deze gemuteerde muizen bleef het aantal stamcellen gedurende hun hele leven op peil.” De onderzoekers zagen bij die muizen ook geen verhoogd risico op kanker. Aangenomen wordt dat een verhoogd aantal stamcellen een extra kankerrisico is.
Het is zaak nu uit te zoeken waardoor het is zoals het is. “Borstweefsel is een weefsel dat zich constant reorganiseert. Het ontstaat in de puberteit en doorloopt diverse fases bij volwassen vrouwen. Nieuwe structuren ontstaan en verdwijnen weer”, zegt Khokha. “Daarom is dat weefsel bij uitstek geschikt om te bestuderen hoe weefsel zich in stand houdt of hoe kanker ontstaat.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.