Zuigmondje zet cellen op hun plaats in geprint weefsel

Weefsels printen

De zuigprinter in werking (afb: Penn State)

Het ‘bouwen’ van organen is een vurige wens van medische onderzoekers, maar dat is niet zo eenvoudig, Simpelweg wat cellen naar elkaar ‘gooien’ levert wel iets van een meercellig systeem op, maar dat heeft vaak weinig te maken met het ‘origineel’.  Er worden gels gebruikt om het te vormen weefsel/orgaan vorm te geven, maar organen bestaan niet uit een of een paar verschillende soorten cellen en hoe zorg je er voor dat de cellen op de goed plaats komen te zitten. Met zuigmondjes (pipetjes) om die de cellen op hun plaats zetten, denken onderzoekers van de staatsuniversiteit van Pennsylvania rond Ibrahim Ozbolat.
“Weefselbolletjes worden steeds vaker gebruikt als bouwstenen voor het maken van weefsels maar om die met een 3d-printer precies op de juiste plaats te krijgen is nog een probleem”, zegt Ozbolat. “Daarbij komt dat deze bolletjes worden geprint zonder een ‘geraamte’ en daarmee ook niet te gebruiken zijn.” Dat ‘geraamte’, vaak wordt daarvoor een gel gebruikt, moet ervoor zorgen dat het weefsel/orgaan de juiste vorm krijgt.
Ozbolat en de zijnen hebben een zuigsysteem ontwikkeld voor een 3d-printer om zowel weefsels van een type cel te maken als van verschillende celtypen. Die zuigmondjes zetten de cellen op de juiste plaats.

Ozbolat: “Natuurlijk moeten we de bolletjes voorzichtig overbrengen naar het gelsubstraat om ze niet te beschadigen en om ervoor te zorgen dat ze levensvatbaar blijven.” Met hun ‘zuigprinter’ waren de onderzoekers in staat verschillende heterocellulaire weefsels te maken, compleet met capillaire holtes in verschillende richtingen. Die zijn nodig voor de aanvoer van voedsel en zuurstof, zodat ook cellen binnenin het geprinte weefsel blijven groeien en bloeien (en vooral leven).

Bot

Op die manier hebben ze botweefsel gemaakt uitgaande van mesenchymatische stamcellen. De stamcellen differentieerden in de verschillende typen botcellen en zorgden voor de botstructuur.
Het fabriceren van weefsels is dienstig voor medisch onderzoek, zoals het uitproberen van kandidaat-geneesmiddelen, maar uiteindelijk is toch het maken van echte organen voor transplantatie de heilige graal van de orgaansynthese.

Volgens de onderzoekers is de zuigprinter goedkoop (minder dan 900 euro) en makkelijk in het gebruik. Ze moeten alleen nog werken aan de snelheid waarmee weefsels gebouwd kunnen worden om grotere volumina sneller te kunnen produceren. Heb geduld (dus).

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.