Ultrageluid stuurt activiteit hersencellen van muisjes

TRPA1

TRPA1 is een ionkanaal voor calciumionen

De muisjes hadden genetisch aangepaste hersencellen gekregen. Die konden de onderzoekers manipuleren met behulp van ultrageluid. Die denken dan meteen aan oplossingen of behandelingen voor ziektes als Parkinson en epilepsie, maar ik (=totale leek as) zie dat nog niet zo gauw gebeuren.
New Scientist, het Britse blad, noemt optogenetica een van de grootste vorderingen in de neurologie. Daarmee kun je celfuncties manipuleren met behulp van licht. Nu zou er dus een variant zijn met ultrageluid. Dat zou mogelijkheden openen voor onderzoek en behandeling, denkt Sreekanth Chalasani van het Salkinstituut in La Jolla, Californië.
Het lastige met optogenetica is dat je daarvoor lichtvezels in de hersens moet implanteren. Chalasani en zijn collega’s hebben in de hersencellen van muisjes het gen TRPA1 ingevoegd in het DNA, een ionkanaal dat helpt cellen te reageren op giftige stoffen. De hersencellen met dat gen reageerden op ultrageluid (7 MHz), zo bleek. 7 MHz zou een ongevaarlijke frequentie zijn.
Die volgens New Scientist zo geweldige optogenetica zou een oplossing hebben gecreëerd voor een vorm van blindheid. Sonogenetica, eigenlijk zou het ultrasonogenetica genoemd moeten worden, zou meer potentie hebben aangezien je daarvoor niks in het lichaam van de patiënt (of het proefdier) hoeft te brengen, behalve dan die genetisch aangepaste hersencellen. Chalsani: “Je zou een reeks van cellen kunnen maken die elk gevoelig zijn voor een bepaalde frequentie.”

Probleempje

Er is een klein probleempje: hoe krijg je dat gen in de hersencellen van mensen zonder ze helemaal open te hoeven snijden? Dan vraag ik me vervolgens nog af wat New Scientist bedoelt met in- en uitschakelen (ik heb er manipuleren van gemaakt; as) van cellen. Manipuleren lijkt me een betere term, maar ik zie toch nog steeds niet zo gauw wat we daaraan hebben bij Parkinson- of epilepsiepatiënten, maar, zoals gezegd, ik ben ook een leek op alle terreinen.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.