Mannetjes lozen hun giftige lading. Die methode zou effectiever zijn dan gendruk (boven) (afb: Samuel Beach et al./Nature Communications)
Onderzoekersters van de Australische Macquarie-universiteit hebben muggenmannetjes (
Aedes aegypti die onder meer knokkelkoorts en gele koorts verspreidt) genetisch zo veranderd dat ze
bij de bevruchting gif mee spuiten. Een groot deel van de aldus bevruchte wijfjes overlijdt. Volgens de onderzoekers zou deze giftige-mannetjestechniek, zoals ze die aanpak noemen, een doeltreffender manier zijn dan onder meer gendrukmethoden waarbij het nageslacht disfunctioneel is of snel sterft.
In methodes om muggen genetisch zo te veranderen dat hun nageslacht niet meer goed functioneert of snel sterft (
de gendruk) blijft de huidige generatie nog in leven en kunnen de vrouwtjes wekenlang de ziektes blijven verspreiden tijdens hun bloeddorstige vluchten.
Met deze gifmethode zou de ‘prikactiviteit’ van de vrouwtjes met 40% tot 60% afnemen. Idealiter zou dat natuurlijk 100% moeten zijn, stelt ook onderzoeker
Samuel Beach.
Steeds vaker blijken insecten ongevoelig te worden voor steeds meer bestrijdingsmiddelen zodat onderzoekers wereldwijd op zoek zijn naar, bij voorkeur, middelen die afdoende zijn maar ook niet op andere ‘fronten’, zoals het milieu of de biodiversiteit, schade aanrichten. Of deze methode daar geschikt voor is moet in de praktijk nog blijken. Net als bij gendruk moet deze methode het hebben van de concurrentie tussen de genetisch veranderde mannetjes en de onveranderde in het wild levende mannetjes en daarom moeten die veranderde mannetjes (die zelf geen bloed prikken) op grote schaal verspreid worden om enig effect te hebben.
Bron: the Guardian