CAR-T-celimmuuntherapie lijkt te werken bij lymfekanker

Immuuntherapie vrij succesvol bij agressieve leukemiesoort

De CAR T-behandeling in beeld gebracht (afb: hematon.nl)

Het blijkt dat een immuuntherapie, bekend onder de afko axi-cel, bij bijna 80% van de proefpersonen met non-hodgkinlymfomen, lymfeklierkanker,  het aantal detecteerbare kankercellen  nihileerde, zo meldden onderzoeksters van het Dana-Farberkankerinstituut op een (video)bijeenkomst van de Amerikaanse vereniging van hematologie. Het gaat om een CAR-T-celtherapie, waarbij afweercellen worden veranderd om kankercellen aan te vallen. De bijwerkingen lijken niet mee te vallen.
Lymfeklierkanker ontwikkelt zich relatief traag, maar na behandeling komt de kanker vaag terug. De patiënten in deze fase-2-klinische-proef hadden zo’n terugval of waren resistent voor andere therapieën. Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten van de proef bemoedigend. “We waren vooral onder de indruk van de grootte van het effect en van de duurzaamheid”, zegt Caron Jacobson.  De onderzoekster vindt ook de veiligheid van de behandeling verhoudingsgewijs opvallend.
Bij de axi-cel-therapie worden T-cellen van de patiënten verzameld en voorzien van een specifieke receptor op het celmembraan, de zogeheten chimere antigeenreceptor (CAR, dus). Daarmee herkent de T-cel kankercellen en vernietigt die, als die cellen weer in het lijf van de patiënt worden ingebracht. Eerdere proeven met deze techniek bij een B-cellymfoon bleken die ook al succesvol (‘volledige respons’), stellen de onderzoekers.

In de huidige klinische proef werden 146 patiënten met twee vormen van non-hodgkinleukemie behandeld, die ondanks behandelingen niet genazen. Tot gemiddeld 17,5 maand na de axi-cel-behandeling had 92% baat gehad bij de behandeling, terwijl bij 76% de kanker was verdwenen (niet te detecteren). Volgens de laatste waarnemingen kwam dat aandeel op 62%.

Veel bijwerkingen

Erg vervelend is wel dat bijna alle proefpersonen nadelige bijwerkingen ondervonden, waarvan 86% met van graad 3 of hoger staat er in het persbericht. Dat zou levensbedreigend zijn. 7% had een cytokineontwikkeling die levensbedreigend of meer was en 19% kregen ernstige neurologische bijwerkingen (alle graad 3 en hoger). Wat mij betreft klinkt dat niet erg bemoedigend. Het persbericht maakt geen melding van overleden proefpersonen (graad 5).

Bron: EurekaAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.