Cellen kunnen worden verjongd, lijkt het

Het netvlies

Het netvlies (afb: P. Motta, La Sapienza-universiteit, Rome)

Onderzoekers rond David Sinclair van de Harvarduniversiteit zouden een manier gevonden hebben om de veroudering van cellen om te keren. Bij muisjes schijnt het gelukt te zijn om cellen weer te herprogrammeren naar een jeugdige epigenetische staat. Op naar de eeuwige jeugd? Hoe praktisch dit is moet nog worden afgewacht.
Met het ouder worden gaan allerlei functies achteruit. Dat zou voor een niet onbelangrijk deel te maken hebben met een verandering van het epigenetische patroon in de cellen: welke genen zijn geactiveerd en welke niet (en in welke mate)? Methylering (het verbinden met een methylgroep) van de genen bepaalt dat patroon. Niet bekend was als oudere cellen een jeugdig epigenetisch patroon kregen ze daadwerkelijk ook weer verjongden.
De onderzoekers probeerden dat uit op cellen van de zenuwknoop van het netvlies bij muisjes. Door de expressie van een aantal genen te veranderen in cellen in die netvlieszenuwknoop (die ze representatief achtten voor het centrale zenuwstelsel) bleken die zich inderdaad te ‘verjongen’. Dat wil zeggen dat na beschadiging de axonen (zenuwceluitlopers) weer aangroeiden en groene staar (glaucoom) bij bejaarde muisjes weer verdween (althans deels). Als dat allemaal klopt dan zou dit een geweldige ontdekking zijn. Niet zozeer omdat we daarmee mensen zouden kunnen verjongen, maar om ouderdomsziektes te bestrijden (denk ik dan). Ik heb, overigens, geen toegang tot het artikel.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.