Genetisch ‘doping’ zou te achterhalen zijn

Genetisch doping

Genetische doping via CRISPR/Cas9 zou aangetoond kunnen worden (afb: ACS)

Je kunt je natuurlijk voorstellen dat methodes als CRISPR/Cas9 om het genoom te veranderen ook gebruikt kunnen worden door malverserende atleten en andere sporters. Je zou je genoom natuurlijk zo kunnen aanpassen dat je meer spiermassa krijgt, sneller of wendbaarder wordt of wat dan ook. Een klein probleem is natuurlijk wel dat de atleet/sporter dan wel de chromosomen van alle ter zake doende cellen zal moeten aanpassen. Het antidopingagentschap heeft genetische doping al verboden en nu is er ook een manier om die dopingvorm te achterhalen. Alhoewel…
Mario Thevis van de sporthogeschool in Keulen en zijn collega’s wilden eens zien of ze een eiwit zouden kunnen detecteren dat bij dit type doping zou moeten worden gebruikt: het Cas9-eiwit van de bacterie Streptococcus pyogenes (SpCas9), in menselijke bloedplasma en in proefdieren. Dat eiwit wordt gebruikt om stukjes uit het genoom te knippen (afhankelijk van het meegeleverde gids-RNA).
De onderzoekers haalden SpCas9 uit menselijk bloedplasma en hakten dat in stukken. Als die eiwitstukjes werden geanalyseerd met behulp van een massaspectrometer, dan wisten ze daar de stukjes uit te halen die afkomstig zijn van het ‘gewraakte’ eiwit.

Inactief

In een ander experiment wisten ze ook inactief SpCas9 aan te wijzen in menselijke plasma, met een licht aangepaste methode. Dat eiwit kan de activiteit van genen veranderen, zonder dat het DNA wordt veranderd.
Als laatste proef hebben ze zich beziggehouden met proefdieren, muisjes. Daarbij spoten ze SpCas9 in. De concentraties daarvan in het bloed piekten na twee uur en konden tot acht uur na de toediening worden aangetoond.
Dat lijkt goed nieuws om prestatievervalsing tegen te gaan, maar de onderzoekers geven aan dat er nog wel het een en ander moet gebeuren om genetische ‘doping’ ook werkelijk buiten de deur te houden.

Bron: EurekAlert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.