Tb-geneesmiddel wellicht middel tegen MS

Een vaccin dat bedoelt is om tuberculose te bestrijden zou ook kunnen helpen tegen multiple sclerose, een tot nu toe ongeneesbare zenuwaandoening. In een artikel in het wetenschapsblad Neurology beschrijven Italiaanse onderzoekers rond Giovanni Ristori van de Sapienza-universiteit in Rome de experimenten met 73 patiënten die de eerste verschijnselen van MS vertonen, het zogeheten klinisch geïsoleerde syndroom (Engelse afko CIS). De helft van de patiënten met CIS krijgt binnen twee jaar MS. Na de studie bleek 58% van de CSI-patiënten die werden behandeld met het tuberculose-vaccin BCG (Bacille Calmette-Guérin), 33 in getal, geen MS te hebben ontwikkeld tegenover 30% bij de patiënten die een placebo hadden gekregen.

Er waren geen ernstige bijwerkingen van het gebruik van het BCG-vaccin en er was ook geen verschil in bijwerkingen tussen de patiënten die het vaccin kregen ingespoten en de ‘placebo-patiënten’. “De resultaten zijn bemoedigend, maar er moet meer onderzoek gedaan worden met het oog op de veiligheid en de langetermijneffecten van levend vaccin”, zegt Ristori. “We moeten dat vaccin nu nog niet gebruiken om het klinisch geïsoleerde syndroom of MS te beheandelen.” De neiging zal groot zijn omdat, zoals gesteld, er tegen MS geen (genees)kruid is gewassen.
De resultaten van dit onderzoek zouden steun geven aan de gedachte dat de westerse wereld ‘te hygiënisch’ is en dat daar daardoor (auto)immuunziektes als MS vaker voorkomen dan in Afrika, Zuid-Amerika en delen van Azië. De Amerikaanse neuroloog Dennis Bourdette, bedenker van die hypothese, schreef in een begeleidend artikel: “De theorie is dat blootstelling aan ontstekingshaarden gedurende het leven, het risico van deze ziektes zou kunnen verminderen doordat het afweersysteem daarop heeft leren anticiperen.”

Bron: Eurekalert

2 gedachten over “Tb-geneesmiddel wellicht middel tegen MS

  1. ik zou heel graag een injectie voor tbc willen hebben ,,ik krijg dit niet voor elkaar ,ik wil het risico van de injectie geheel voor mezelf nemen ,ik heb de diagnode van CIS enige tijd geleden gehad , en mijn angst voor ms is heel groot ,,is er een manier om toch een tbc injectie te krijgen ,,de arts zegt we zijn er hier niet mee bekend nog ,,terwijl in talie en Amerika de injectie al gegeven word aan mensen met cis ,,,,ik hoop via deze weg een antwoord te mogen krijgen ,,,,o ja ,,een reis plannen naar een land waar tbc voorkomt is mij niet gelukt ,,,,,,ben ten einde raad

  2. Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten hoe je dat zou moeten aanpakken. De meeste kans heb je, denkt ik, als je naar een academisch ziekenhuis (umc) zou gaan. Sterkte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.