Muisjes geboren uit huidcellen

muisjes uit huidcellen

De donkere muis links zou de eerste huidcelmuis zijn (af: univ. van Yamanashi)

Voor het eerst zouden er muisjes geboren zijn die niet zijn ontstaan door een versmelting van een eicel en een zaadcel maar uit huidcellen. Onderzoekers denken daarmee een oplossing gevonden te hebben om dieren die uitgestorven zijn of op het punt van uitsterven te staan weer tot leven te wekken.
Om met uitsterven bedreigde dier- of plantensoorten van de uitsterving te redden worden geslachtscellen in vloeibaar stikstof bewaard. Dat is duur, maar kan ook fout gaan. Teruhiko Wakayama van de universiteit van Yamanashi in Japan en collega’s hebben het nu voor elkaar gekregen om zoogdieren te laten groeien uitgaande van cellen die bij kamertemperatuur bewaard kunnen worden. “Daardoor kunnen genetische bronnen veilig en goedkoop bewaard worden. Zelfs als er van een bedreigde diersoort alleen nog maar mannetjes bestaan kan deze techniek gebruikt worden om vrouwtjes voort te brengen om de soort te redden.”
De onderzoekers gingen uit van gevriesdroogde huidcellen (waarom gevriesdroogd?; as) van de staarten van muisjes en bewaarden ze vervolgens negen maanden. Het vriesdroogproces had de cellen gedood, maar de onderzoekers ontdekten dat ze nog steeds klonen konden maken die zich ontwikkelden tot embryo’s door de dode cellen aan eicellen toe te voegen waaruit de kern was verwijderd.
Uit die zogeheten blastocysten haalden de onderzoekers stamcellen die gebruikt werden voor een nieuwe kloonronde. Die stamcellen werden toegevoegd aan ontkernde eicellen die ingebracht werden in draagmoedermuisjes. Op die wijze werden 74 kloonmuisjes geboren. De vruchtbaarheid van de kloonmuisjes was in orde. Ze konden op de natuurlijke wijze nageslacht krijgen.

Inefficiënt

Het hele proces is niet bijster efficiënt. Bij het vriesdrogen wordt het DNA van de huidcellen beschadigd en het lukte maar zeer moeizaam om uit de huidcelstamcellen nieuwe muisjes te ‘kweken’ met een slaagkans van tussen de 0,2 en 5,4%. In sommige cellen was het Y-chromosoom verdwenen waardoor vrouwtjes ontstonden uit mannencellen. Op die manier zou je vrouwtjes kunnen ‘kweken’ als je alleen nog maar mannetjes van een soort tot je beschikking hebt, stellen de onderzoekers.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.