Virussen schakel afweercellen met IL-10 uit

Virussen verschalken via truc afweersysteem

Virussen maken via interleukine-10 (IL-10) en Mgat5 T-cellen onschadelijk (afb: Cell)

Ja, dat ligt een beetje aan mijn koppenmakerkwaliteiten (of eigenlijk het gebrek daaraan).  Dat het afweersysteem door virussen wordt verschalkt is bekend, maar hoe die virussen dat voor elkaar spelen weten wetenschappers niet goed. Onderzoekers van de Canadese McGill-universiteit geloven dat ze een belangrijk deel van de puzzel hebben opgelost. Hun ontdekking zou zelfs nieuwe aangrijpingspunten geven voor het aanpakken van een hele reeks ziektes, is hun overtuiging, niet alleen voor virusziektes maar ook kanker en autoimmuunziektes.

Virussen zijn simpele constructies die door sommige wetenschappers niet eens tot het rijk van het leven (de biologie) worden gerekend, maar het die levende wereld wel verdomd moeilijk kunnen maken. Ons lichaam, als we het even heel egoïstisch tot de mens bepalen, heeft een fabelachtig systeem om snel vreemde, gevaarlijke indringers te ontdekken en onschadelijk te maken. T-cellen, preciezer gezegd CD8+T-cellen, zijn dodercellen die, aangespoord door cytokinen, de indringers te lijf gaan. Meestal gaat dat goed.
“Bij een chronische virale besmetting krijgen die ‘soldaten’ verkeerde opdrachten, waardoor ze minder effectief zijn”, legt onderzoeker Martin Richer van de McGill-universiteit uit. De onderzoekers probeerden uit te vissen hoe dat kwam.
Het lijkt er op dat ze dat voor elkaar krijgen door interleukine-10, ook een cytokine overigens, te produceren die ervoor zorgt dat de activiteit van het Mgat5-gen wordt verhoogd. Mgat5 zorgt ervoor dat bepaalde suikereiwitten (glycoproteïnen) op het membraan van de T-cellen extra vertakkingen krijgen waardoor de T-cel onschadelijk wordt gemaakt (voor het virus). Die tijd die het virus daarmee wint, want de die T-cellen vormen de snelle eerste verdedigingslinie van het afweersysteem, gebruikt om cellen te besmetten en zich te vermenigvuldigen.

Signaalroute

De onderzoekers stellen dat als je die signaalroute kunt verstoren je een adequate methode in handen hebt gevaarlijke virusbesmettingen vroegtijdig en effectief de kop in te drukken. Richer: “Deze ontdekking kan nuttig zijn voor de behandeling van autoimmuunziektes of kanker, ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is. Bij chronische virusinfecties zouden we de signalen kunnen versterken waarmee de activiteit van het afweersysteem toeneemt.” Het is toch een tikje ontluisterend te lezen dat ons mooie afweersysteem zich door die simpele virusjes laten verschalken…

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.