Een mensengen toevoegen aan DNA plant vergroot de opbrengst

Krachtrijst

Met FTO meer rijst (afb: Qiong Yu et. al.)

Er schijnt bij mensen een gen te zijn, althans een variant daarvan, dat een rol speelt bij vetzucht (zwaarlijvigheid, ook wel vergoelijkend obesitats genoemd). Als je dat gen toevoegt aan voedingsgewassen zoals rijst of aardappelen, dan blijken die planten meer opbrengst op te leveren.

Het betreffende gen wordt aangeduid met FTO en zou verband hebben met de kans op vetzucht of suikerziekte. Daar zouden bepaalde mutaties voor kunnen zorgen, is het idee, maar over zwaarljvigheid bij mensen wil ik het hier niet hebben. Zou zo’n gen(mutatie) of, beter uitgedrukt, het daarbij behorende eiwit dat misschien ook bij planten kunnen bewerkstelligen vroeg Chinese onderzoekers in de VS en China zich af (zoals zijn Amerikanen overmatig overwichtig zijn en dikke Chinezen in opkomst).
Inderdaad bleek dat te werken als FTO werd toegevoegd aan het plantengenoom (zoals al verklapt). “Rijst en aardappels waarbij dat gen was toegevoegd produceerden 50% meer opbrengst dan ongemodificeerde planten”, zegt Chuan He van de universiteit van Chicago. “De rijstplanten hadden langere wortels, hadden een efficiëntere fotosynthese en bleken beter bestand tegen droogte.”
Dat mirakel heeft iets te maken met de methylering van RNA door N6-methyladenosine (m6a). Methylering onderdrukt de aanmaak van eiwitten en dat zou ten koste gaan van de groei. FTO onderdrukt die methylering van RNA-moleculen, maar  het bijbehorende gen is niet aanwezig bij planten.
Door die toe te voegen aan het plantengenoom veranderen er wat dingen in zo’n plant zoals de toegenomen beworteling, de waterhuishouding en de toegenomen opname van kooldioxide en (dus) de opbrengst van de voor de mens belangrijke delen van de planten: de rijstkorrels en aardappels. He: “Het effect is echt buitengewoon. Dat werkt bovendien bij bijna alle planten.” Het gehalte aan koolhydraten en eiwitten wordt overigens niet veranderd.

Hout

“Het zou interessant zijn om te zien wat er gebeurt bij andere voedingsgewassen als maïs, soja of graan”, Derek Lowe, die niet aan het onderzoek heeft deelgenomen. “Misschien is het mogelijk om daarmee bepaalde verbindingen te laten maken zoals medicijnen. Zouden bomen met FTO meer hout produceren?”

Als de fotosynthese van FTO-planten beter is, dan betekent dat ze ook meer kooldioxide uit de atmosfeer halen en dat kan ons (= de mens) helpen het door de mens veroorzaakte klimaatprobleem te bestrijden, stelt He. Ook de betere bestandheid tegen droogte zou ons kunnen helpen ons klimaatprobleem te overleven.
Probleem blijft natuurlijk wel wat dat soortvreemde gen teweeg kan brengen. Kan dat straffeloos gedaan worden en hoe zullen consumenten (en overheden) reageren. Voorlopig ziet het er mooi uit, maar blijft het ook een sprookje?

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.