Natuur nageaapt om weefsels te herstellen

Exosomen (vesikels)

Cellen gebruiken vesikels voor een groot aantal taken

De huidige methodes om weefsels te herstellen (anders dan door het lichaam zelf) hebben allemaal zo hun beperkingen. Herstel met behulp van eigen stamcellen zou te traag zijn en niet veilig, botcelkweken van niet-patiënteigen herkomst zouden bioactieve factoren nodig hebben en de aanpak via groeifactoren, onder meer BMP-2, zou aanzienlijke bijwerkingen hebben en te duur zijn.  Onderzoekers stellen nu een modus gevonden te hebben om weefsels te kweken door gebruik te maken van hulpmiddelen die de natuur ook gebruikt: vesikels (gevulde blaasjes).

De nieuwe methode zou al de voordelen van de celbehandelingen hebben, maar zonder gebruik te maken van cellen. In feite maakten de onderzoekers gebruik van het natuurlijke herstelmechanisme van het lichaam. Ze pookten de herstelcapaciteit van zogeheten mesenchymatische stamcellen op met buitencellige vesikels die ook van nature een rol spelen bij de botvorming. Als die vesikels, in feite kleine zakjes met inhoud, werden voorzien van een fosfaat, dan waren de resultaten beter dan van de BMP-2-behandeling, die wordt gezien als ‘gouden standaard’ van het weefselherstel.

Versnellen

“Hoewel we nooit helemaal de complexiteit van de vesikels die cellen produceren kunnen nabootsen, hebben we hier een nieuwe manier om het natuurlijke herstelproces van harde weefsels zoals bot te versnellen”, zegt onderzoekster Sophie Cox van de universiteit van Birmingham (Eng).

“Deze methode heeft het in zich om de manier te veranderen waarmee we weefselherstel benaderen. We zoeken nu mogelijkheden om deze therapeutisch waardevolle vesikels op grotere schaal te produceren”, zegt medeonderzoeker Owen Davies. De onderzoekers denken daarbij aan botbreuk die het gevolg is van botontkalking, een probleem waar vooral ouderen mee te kampen hebben. Door de toenemende vergrijzing zullen dit soort botbreuken alleen maar toenemen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.