Sommige mensen die een beroerte krijgen komen in een rolstoel terecht. Na het injecteren van mesenchyma-tische stamcellen in hun hersens waren proefpersonen, die een beroerte hadden gehad en in de rolstoel zaten, weer in staat te lopen. Ook hun spraak en armbewegingen verbeterden. Een 71-jarige vrouw, een van de achttien proefpersonen, kon bij het begin van de klinische proeven alleen haar linkerduim bewegen. “Ze kan nu lopen en haar arm boven haar hoofd tillen”, zegt onderzoeker Gary Steinberg van de Stanforduniversiteit. Er wordt een groter opgezette klinische proef voorbereid met 156 proefpersonen.
Het onderzoek werd uitgevoerd door het bedrijf SanBio in Californische Mountain View en is het tweede dat nagaat of stamcelinjecties ingespoten in de hersens positieve effecten hebben op mensen die na een beroerte slecht herstellen. Eerder had het Engelse bedrijf ReNeuron eerder positieve effecten gevonden.
Alle achttien patiënten in de proef vertoonden vooruitgang. Op een 100-puntsschaal voor beweging gingen ze er gemiddeld 11,4 punten op vooruit. Dat wordt als heel behoorlijk gezien. Steinberg: “De grootste verbeteringen hadden betrekking op kracht, coördinatie, het vermogen te lopen, het gebruik van de handen en het vermogen te communiceren, vooral bij wie het spraakvermogen was aangetast door de beroerte.” De tijd sinds de beroerte van de achttein varieerde van zes maanden tot drie jaar en het herstel had een plafond bereikt. Steinberg: “We dachten dat de aangetaste hersencircuits dood waren, maar dat lijkt niet zo. Ik denk persoonlijk dat de circuits worden geremd en dat onze behandeling ze ontremt.”
De stamcellen werden op plaatsen in de hersens ingebracht, waar de aansturing van de beweging plaatsvindt en die door de beroerte waren beschadigd. Elke patiënt kreeg of 2,5 of 5 miljoen stamcellen. Het ging om mesenchymatische stamcellen die afkomstig waren van het beenmerg van twee gezonde donoren. De cellen kregen in hun DNA een gen mee dat codeert voor het eiwit Notch1, dat in jonge kinderen de ontwikkeling van hersens stimuleert. Uit proeven met ratten was duidelijk geworden dat die gemodificeerde cellen binnen ongeveer een maand weer verdwijnen, maar niet dan nadat ze verschillende groeifactoren hadden verspreid die zorgen voor verbindingen tussen hersencellen, het ontstaan van bloedvaten bevorderen om het groeiende hersenweefsel te voeden. Ik vraag me hier wel af waarom de hersens die vreemde stamcellen accepteren. Tenslotte zijn dat lichaamsvreemde indringers.
“We denken dat de stamcellen de volwassen hersens zo veranderen dat ze meer op die van een zuigeling lijken”, zegt de onderzoeker. “Ze scheiden allerlei groeifactoren uit die helpen bij het herstel en die ook het afweersysteem veranderen om van de ontsteking af te komen die anders het herstel bemoeilijkt.”
Grootschaliger
Julian Howell van het Britse ReNeuron is uiteraard ingenomen met het resultaat van de proef. “Beide bedrijven zijn in dezelfde ontwikkelingsfase.” Zijn bedrijf is nu bezig met de voorbereiding van een grootschaliger klinische proef. Daarbij zal, volgens Steinberg, eenderde van de proefpersonen (slachtoffers van een beroerte) een placebobehandeling ondergaan zonder injectie van hersencellen en de rest 2,5 of 5 miljoen stamcellen geïnjecteerd krijgen. Overigens gebruikte het Britse bedrijf bij de eerste proef hersenstamcellen die verkregen waren van geaborteerde vruchten. Of dat nu weer gaat gebeuren wordt er niet bij verteld.
Er zijn zo’n dertig proeven met stamceltherapieën voor beroertepatiënten, maar daarbij worden die cellen in het bloed ingespoten. Geen van die klinische proeven heeft resultaten behaald als de directe inspuiting in de hersens. Ongetwijfeld heeft dat alles te maken met de filterende werking van de hersenbloedbarrière. Steinberg: “We moeten nog veel leren zoals welke stamcel het best werkt, wat de juiste dosering is en hoe de cellen afgeleverd moeten worden.”
Bron: New Scientist
Hello , ik ben Peter echtgenoot van Inge vanmarsenille 55 jaar , zij kreeg 2 jaar geleden een zware beroerte en kan niet meer praten alsook de rechterarm die niet meer functioneert . Na 2 jaar revalidatie hebben we ook een plafond bereikt en stelden ons de vraag of zij in aanmerking komt voor de nieuwe proefpersonen die ze zoeken
Gr Peter 0032477488818
Dat weet ik niet. Je zult dat in de eerste plaats met je eigen arts moeten opnemen. Bovendien moet je ervan uit gaan, dat het een experimentele, nog niet goedgekeurde methode is, met alle haken en ogen van dien. Succes.
Hallo, Ik vraag me af of wij Nederlanders ons ook op kunnen geven voor zo’n clinical trial voor stamceltherapie ba een beroerte!
Ik zou het je niet kunnen vertellen. Dat kun je beter aan je specialist vragen. Bij NWO heb ik dit gevonden: https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2014/alw/negen-nieuwe-projecten-over-stamcelonderzoek.html
een revalidatiespecialist zei tegen mij :”als die stamceltherapie werkt, dan zit ik dan zonder werk!” hoezo schofferend?
Ik denk dat die man/vrouw uit zijn/haar nek kletst. In theorie zou een stamceltherapie allerlei problemen kunnen oplossen, maar de werkelijkheid is vrijwel altijd weerbarstiger. Schofferend zou ik het niet willen noemen. Dom, gewoon dom (ook in sociaal opzicht).
Ik heb nu 4 jaar geleden een CVA gehad met als gevolg uitval links (been en arm) Ik zou zo graag mee willen werken aan een onderzoek vwb de stamceltherapie.
Volgens mij is het allemaal nog niet zo ver, maar je neuroloog zal weet vast meer dan ik.