Mitochondriën herstellen zichzelf

Cel en mitochondriën

De celkern is blauw. De mitochondriën rood en het mitochondriaal DNA groen (afb: Alexandra Kukat)

Mitochondriën (meervoud) zijn de krachtcentrales van de cellen. Slecht functionerende mitochondriën betekenen het eind van de cel. Onderzoekers van de universiteit van Keulen rond Aleksandra Trifunovic ontdekten echter dat die celorgaantjes een manier hebben om zichzelf te repareren.
Mitochondriën bestaan uit vijf onderdelen, aangeduid met Romeinse cijfers (I tot en met V). In die celorgaantjes wordt het voedsel dat we tot ons nemen omgezet in voor de cel bruikbare energie. Als die slecht functioneren houdt het voor de cel op. Trifunovic: “Er schijnt echter een manier te zijn om de schade te herstellen, hebben we ontdekt, vooral van het kwetsbare onderdeel complex I. Iets herstellen is veel rendabeler dan iets volledig vernietigen en dan weer helemaal opbouwen.”

Die herstelroute is volgens haar ook een veiligheidsklep voor de cel. Als die in gang gezet wordt dan wordt het slecht functionerende deel snel afgeschakeld en gaat naar de ‘werkplaats’. Daardoor wordt voorkomen dat reactieve zuurstofverbindingen worden gevormd en schade kunnen toebrengen aan de ‘krachtcentrales’ van de cel. Trifunovic: “Tot nu toe was daar niet veel van bekend. Onze resultaten geven enig inzicht in dat proces en stellen ons in staat de therapeutische mogelijkheden te onderzoeken.”

Nieuw onderzoek

Vol goede moed heeft zij en haar medeonderzoeksters al nieuwe onderzoeksvragen bedacht. Buiten de ontdekking van dat hele proces verbaasden de onderzoeksters zich er over dat het voor het organisme soms beter is kapotte onderdelen door te laten functioneren en niet te repareren of zelfs helemaal te ontmantelen. Mogelijk dat functies van bepaalde onderdelen meer inhouden dan energieopwekking. Zoals gezegd is ook onderzoek naar de therapeutische mogelijkheden van de ontdekking niet van belang ontbloot.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.