Microalg zou ideaal zijn als biobrandstofproducent

MikroalgenZoals vaker hier gemeld blijft het een beetje martelen met die biobrandstoffen. Het lijkt op het uitdrijven van de duivel (kooldioxide-uitstoot) met Beëlzebub (de biobrandstoffen). Biobrandstoffen concurreren met voedingsgewassen (het is of of) en het onderzoek naar de zogenaamde tweedegeneratie-biobrandstoffen, waarbij landbouwafval wordt omgezet in ethanol, benzine of diesel, wil maar niet echt van de grond komen. Door sommigen krijgen algen een glansrol toegekend. Japanse onderzoekers kwamen de microalg Fistulifera solaris op het spoor. Die groeit en produceert veel olie, schrijven Japanse onderzoekers.

Microalgen zijn organismen die, net als planten, hun energie halen uit fotosynthese. Ze komen zowel in zoet als zout water voor. Ze groeien snel, ook in kweek, en ze zouden grote hoeveelheden olieachtige stoffen produceren. De gezonde visolie, omega 3-vetzuren, zijn eigenlijk afkomstig van algen die de vissen als voer gebruiken. Over de hele wereld wordt gespeurd naar algen met de, voor de mens, profijtelijkste ‘olieproductie’.

De alg is ooit gevonden in een samenloop van twee rivieren in Japan. Japanse onderzoekers hebben in samenwerking met Franse collega’s uitgezocht hoe die gunstige omstandigheden op moleculair niveau in elkaar steken. Daardoor ontrafelden ze het genetische materiaal van de microalg, evenals het zogeheten transcriptoom (de verzameling genen in het DNA die actief zijn). Volgens onderzoeker Tsuyoshi Tanaka van de universiteit van Tokio is de biobrandstofproductie door fotosynthetische organismen als de microalgen een van de meestbelovende ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. De onderzoekers moeten nog wel even uitzoeken hoe die organsimen dat precies doen om de genetische ‘knoppen’ te leren kennen, waaraan gedraaid kan worden om de plantjes nog meer olie te laten produceren.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.