DNA als indicator voor chemische reacties

DNA als indicator

Of biomoleculen iets met elkaar doen s met behulp van DNA-indicatoren vrij simpel te achterhalen (afb: Nature)

Het ontrafelen van dat velebomenbos aan chemische reacties die in biologische systemen plaatsvinden is niet simpel. Uitzoeken of en, zo ja, hoe biomoleculen met elkaar reageren is een heidense klus. Onderzoekers van, onder meer, het Wyss-instituut van de universiteit van Harvard hebben, zijn op het idee gekomen om stukjes DNA te gebruiken als een soort indicator voor een biochemische reactie. Dat maakt de zoekklus wat minder heidens en vooral goedkoper, denken de onderzoekers.

Het leven is een complex, chemisch systeem. Eigenlijk zijn wij allemaal grote, ingewikkelde chemische fabrieken op poten. Het is voor, vooral, gezondheidsonderzoek cruciaal om aan de weet te komen hoe al die vele ingewikkelde chemische reacties verlopen. “Onderzoek naar biochemische interacties is de hoeksteen van biomedisch onderzoek”, zegt onderzoeker Wesley Wong. “Daarvoor wordt apparatuur gebruikt die honderden of duizenden dollars kosten. In plaats van het ontwikkelen van weer een nieuw apparaat, hebben we een hulpmiddel gecreëerd dat bestaat uit stukjes DNA, die kunnen detecteren hoe moleculen reageren, waardoor nu vrijwel iedereen dit soort biochemische waarnemingen kan doen met simpele en goedkope labreagentia.”
De onderzoekers hebben het over nanoschakelaars, maar indicatoren, stoffen die iets aangeven, lijkt me een betere naam. Die indicatoren bestaan uit stukjes DNA waarop de te onderzoeken biomoleculen worden ‘gehecht’. Als beide moleculen met elkaar reageren of een verbinding aan gaan, dan verandert de vorm van het DNA van een losse streng in een streng met een lus (zie afb). Het is dan vrij eenvoudig om de ongeluste van de geluste strengen te onderscheiden met behulp (gel)elektroforese, een in de biochemie veel toegepaste, simpele scheidings- of analysemethode. Een kind kan de was doen, roepen ze daar bij het Wyss-instituut in koor.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.