Drie jaar gevangenis voor Jiankui He

Jankui He, manipulator van embryogenoom (?)

Jiankui He op het genoomcongres in Hongkong bij zijn bekendmaking

De Chinese onderzoeker Jiankui He die als eerste het genoom van mensen zou hebben veranderd, is tot drie jaar cel veroordeeld. He zou het vorig jaar het genoom van een meisjestweeling zo hebben veranderd dat ze niet vatbaar zouden zijn voor hiv. Hij heeft ook een boete gekregen van driemiljoen yuan, bijna 400 000 euro.
De rechtbank in Shenzen oordeelde dat He en zijn medewerkers ethische regels hadden geschonden en in strijd te hebben gehandeld met nationale wetgeving over wetenschappelijk onderzoek en medisch beheer. Daarmee zouden ze de maatschappij schade hebben toegebracht. Twee van He’s collega’s, Renli Zhang en Jinzhou Qin, kregen ook celstraffen en boetes. Alle drie bekenden schuld. Hun staat ook een verbod te wachten zich ooit nog bezig te houden met voortplantingstechnieken en bepaalde onderzoeksprojecten.
De groep rond He bewerkten met de CRISPR-methode de genomen van 22 embryo’s van zeven echtparen. Daarvan zouden er zestien ook daadwerkelijk genetisch zijn veranderd. Elf daarvan werden in de baarmoeder ingebracht van, mag ik aannemen, de oorspronkelijk eidonor. Een vrouw heeft uiteindelijk een tweeling gebaard. He meldde in 2018 al dat er twee vrouwen zwanger waren geworden. Volgens de rechtbank zijn na de experimenten inderdaad drie kinderen geboren.

Alle vaders die aan het experiment deelnamen waren hiv-positief. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat ze die besmetting doorgeven aan hun nageslacht.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.