Indazoolchloride helpt bij hermyelinering axonen

zenuwcelMultipele sclerose is een verwoestende zenuwziekte die het gevolg is van de verdwijning van de isolerende mylinelaag rond de uitlopers van zenuwcellen, de axonen, Uit onderzoek blijkt nu dat stoffen als indazoolchloride een goedaardige ontsteking veroorzaken waardoor de axonen weer bekleed worden met myeline. Bovendien veranderen ze het afweersysteem (MS is een autoimmuunziekte).
Wereldwijd lijden er zo’n 2,3 miljoen mensen aan MS. Vooralsnog is er geen helend medicijn. De middelen die gebruikt worden bij MS-patiënten veranderen het afweersysteem zodat de myelineafbraak vermindert (stopt?), maar de gedemyelineerde axonen worden niet opnieuw bedekt. Zonder de myelinelaag fungeren de zenuwceluitlopers net zo goed (=slecht) als elektricitetsdraden zonder isolatie.

Onderzoekers van de universiteit van Californië in Riverside melden nu dat indazoolchloride dus zowel het afweersysteem veranderen als ervoor zorgen dat de blote axonen weer worden bedekt met een myelinelaag. Uit muisproeven was gebleken dat die stof, die uitwerking heeft op oestrogeenreceptoren, de symptomen van MS vermindert.
“Er zal meer onderzoek gedaan moeten worden, maar indazoolchloride en aanverwante stoffen zouden iets kunnen betekenen voor het herstel van de myelineafbraak in multipele sclerose”, zegt onderzoekster Seema Tiwari-Woodruff

Als de myelinelaag wordt aangetast, dan rijpen voorlopercellen zich tot oligodenrocyten. Die herstellen de schade, maar dat gaat lang niet altijd goed. Bij MS is de schade echter onomkeerbaar vanwege het autoimmuunkarakteer. De onderzoekers zagen dat indazoolchloride er voor zorgde dat het afweersysteem een beschermende laag voor oligodendrocyten vormde, waardoor die schade voorkomen wordt en zelfs zou kunnen worden hersteld.
Tiwari-Woodruff: “Met de hermyelinering van axonen vervoeren de zenuwen de signalen sneller waardoor de ziekteverschijnselen verminderen.” Ze hoopt dat indazoolchloride het eerste geneesmiddel in een klasse wordt die de ziekte ook werkelijk behandelt. “We weten nog niet hoe indazoolchloride precies werkt. We proberen dat mechanisme te ontrafelen zodat we selectievere en doeltreffender medicijnen kunnen ontwikkelen.”

Oestrogeenreceptor

Indazoolchloride werkt in op de oestrogeenreceptor ERβ, maar het molecuul heeft niet de bijwerking van een oestrogeenbehandeling. ERβ-receptoren zitten niet alleen op oligodendrocyten, maar ook op cellen als microglia, neuronen en afweercellen (T-cellen). Dat zou kunnen betekenen dat indazoolchloride (of soortgelijke verbindingen) iet alleen werken bij MS, maar ook bij andere autoimmuunziektes.
Ontstekingen in het lichaam leiden vaak tot schade, maar niet alle ontstekingen zijn ook schadelijk. Soms helpen ontstekingen bij het bestrijden van besmettingen en bij het herstel van weefselschade. Indazoolchloride zou de kwalijke ontstekingen verminderen en de goede bevorderen. De stof bevordert de aanmaak van CXCL1, een eiwit dat oligodendrocyten minder vatbaar maakt voor kwalijke ontstekingensignalen.

De onderzoekers gaan nu op zoek naar ‘soortgenoten’ van indazoolchloride die wellicht beter werken, maar het lijkt me dan handig om eerst achter het mechanisme te komen dat indazoolchloride teweegbrengt (toch?)….

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.