Kunstmatige cellen met celskelet gemaakt

DNA-celskelet in een kunstmatige cel/vetbolletje/liposoom

Het celskelet (groen) in dit vetbolletje bestaat uit vernet DNA (afb: PNAS)

Kunstmatige cellen kun je zelf maken. Vetbolletjes in water en klaar ben je. Daarmee ben je nog niet in de buurt van echte cellen. Die hebben, om maar wat te noemen, een celskelet, die de cel stevigheid geeft en ook nog eens een rol spelen bij de celdeling. Die zijn al wat lastiger te maken. Het schijnt dat onderzoekersĀ van de landbouw- en technische universiteit in Tokio nu kunstmatige cellen hebben gemaakt, voorzien van een celskelet. Op naar de volledig gesynthetiseerde cel? Nog (lang) niet, maar wel naar gerichte medicijn afgifte, bijvoorbeeld.

Liposomen klinkt deftig, maar veel meer dan vetbolletjes zijn het niet. Die worden wel gebruikt voor medicijnen of cosmetica. Het membraan van die bolletjes is kwetsbaar, waardoor de inhoud ontijdig zou kunnen ontsnappen. Om een steviger liposoom te maken moeten de bolletjes worden voorzien van versteviging, zoiets als een celskelet.
De Japanse onderzoekers maakten een soort celskelet dat is opgebouwd uit DNA. Die stukken DNA vormen bij lagere temperaturen een netwerk. Ook trekken DNA en de binnenkant van het celmembraan, bestaand uit vertzuren, elkaar aan, waardoor het geheel een steviger structuur krijgt.

Druk

Normaal begeven de vetbolletjes het als er maar enige druk op wordt uitgeoefend, maar met het DNA-cytoskelet waren de bolletjes tegen osmotische drukken bestand die ook in ons lichaam heersen. De variabiliteit in opbouw van DNA maakt het ook nog mogelijk de sterkte van het DNA-skelet te variƫren. Ook zouden de chemische eigenschappen van DNA gebruikt kunnen worden om dat skelet onder bepaalde omstandigheden te te doen verwijderen, waardoor je afstevent op gerichte medicijn afgifte: het medicijn in de kunstmatige cellen wordt alleen op de plekken met de juiste omstandigheden afgeleverd.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.