Kapotte hersencellen bij demente muisjes gereactiveerd

Zeepaardje (hippocampus)

De hippocampus. GD is de getande winding oftwel gyrus dentatus (afb: WikiMedia Commons)

Het lijkt er op dat slecht functionerende in de hersens van dementerende muisjes kunnen worden gereactiveerd met behulp van celactiverende stoffen en externe stimuli.
Muisjes (vrouwtjes) met een vorm van dementie waren de proefdieren. Niet goed functionerende neuronen in de hippocampus (een deel van de hersens dat geassocieerd wordt met geheugen en leervermogen en dat het eerst wordt aangetast door dementie) konden worden gerepareerd en (her)verbonden met andere delen van de hersens.
In de hippocampus worden, is nog steeds het idee, voortdurend nieuwe hersencellen aangemaakt. Maria Llorens-Martín van het biomoleculaire onderzoekscentrum Severo Ochoa van de universiteit van Madrid en medeonderzoekers gebruikten een muismodel om te bekijken welk effect de ziekte heeft op zogeheten granulecellen in de in de getande winding (gyrus dentatus), een onderdeel van de hippocampus.
Vergeleken met de controlegroep waren de nieuw aangemaakte cellen sterk veranderd. Die veranderingen in de hersentjes van demente muisjes leken erg op die in hersencellen van (menselijke) patiënten met frontotemporale dementie.
Als de hersencellen van de demente muisjes chemisch werden geactiveerd (geen idee hoe; as) en ze werden geplaatst in een stimulerende omgeving met allerlei muizenspeeltjes, dan verdwenen die veranderingen en werd een deel van de verbindingen tussen hersencellen hersteld die teloor waren gegaan door de ziekte.
Dit klinkt als groot nieuws, maar helaas is het persbericht nogal summier en heb ik geen toegang tot het tijdschrift, dus kan ik je ook niet vertellen of het echt groot nieuws is. Wordt wellicht vervolgd.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.