Nieuwe kleurtechniek toont organen en celtypen in lichaam

Een 'vlekken'beeld van een jong zijdeaapje

Een ‘vlekken’opname van een jong zijdeaapje (afb: RIKEN)

Een groep onderzoekers van het Japanse RIKEN heeft een ‘kleurtechniek’  zodanig verbeterd dat daarmee organen in het lichaam zichtbaar zijn te maken, maar ook een bepaalde type cellen. Met die techniek zijn, bijvoorbeeld, ook bepaalde hersencellen zichtbaar te maken. Die techniek zou handig zijn bij het vergelijken van weefsels/organen tussen soorten, maar ook tussen gezonde en zieke mensen en zou kunnen helpen bij het stellen van een diagnose.

Het in beeld brengen van weefsels of organen kan prachtige plaatsje opleveren, maar die techniek heeft wetenschappelijk weinig waarde. Dat zou pas zo zijn als je bepaalde typen cellen kunt onderscheiden. Daarvoor heb je een techniek nodig van ‘kleurreagentia’ en antilichamen. Dat is tot nu toe niemand gelukt, kennelijk, tot de RIKEN-onderzoekers zich er in vastbeten.

De onderzoekers bekeken de boel en dachten dat biologische weefsels zijn te definiëren als een bepaald type elektrolytgel. Op basis van weefseleigenschappen maakten ze dergelijke gels met die eigenschappen. Daarmee maakten ze een fijnmazig systeem dat ze CUBIC-HistoVIsion noemden. Daarmee waren ze in staat snel een ruimtelijk beeld te scheppen van hersens van muisjes, van de helft van het brein van een zijdeaapje en een vierkante (?) cm van mensenhersens. Ook slaagden ze er in een beeld te maken van het lijfje van een jong zijdeaapje.
Het systeem bleek goed te functioneren met zo’n 30 verschillende antilichamen en kleurreagentia. Daarmee zou die techniek goed bruikbaar zijn voor vele onderzoeksterreinen.

Bloedvaten

Zo is de techniek te gebruiken voor onderzoek aan bloedvaten in de hersens (gedaan bij muizen en zijdeaapjes). De RIKEN-onderzoekers zagen dat de verdeling van de gliacellen (een soort onderhoudscellen in de hersens) in de kleine hersens bij mensen anders is dan bij muizen of zijdeaapjes. Dat zou wel een te maken kunnen hebben met de verschillen in structuur van dat hersendeel bij die drie zoogdieren, denken de onderzoekers.
“Onze kleurtechniek overtreft de mogelijkheden van de tot nu toe ontwikkelde technieken” zegt Etsuo Susaki. Het zou volgens hem nieuwe onderzoeksmogelijkheden openen om organen beter te leren begrijpen of de diagnostiek te verbeteren.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.