Geherprogrammeerde cellen bouwen vreemde constructies

Vreemde celconstructies

Vreemde celconstructies ((afb: Baolab, Stanford)

“We hebben cellen omgevormd tot chemische fabriekjes die materialen die wij ze geven omzetten in functionele polymeren”, zegt Karl Deisseroth van de Amerikaanse Stanforduniversiteit. Ze herprogrammeerden zenuwcellen om ze het enzym APEX2 te laten maken waardoor het bekende labwormpje Caenorhabditis elegans ander gedrag ging vertonen.

De onderzoekers deden ook proeven met de zenuwcellen van (levende) muisjes en met die van ratten in een celkweek. De onderzoekers kregen het voor elkaar dat er vreemde ‘bouwwerken’ ontstonden rond de neuronen (zoals ook de bedoeling was). Sommige isoleerden andere geleidden.
Uit elektrofysiologische en gedragsanalyses bleek dat die rare bouwwerken effect hadden. Ze hadden niet alleen invloed op de levensvatbaarheid van de neuronen, maar ook op de eigenschappen van de celmembranen en dus ook op het gedrag (bij die minuscule wormpjes met maar een paar zenuwcellen).

Biochemische processen

“Met deze methode kunnen we de biochemische processen in heel het organisme benutten”, zegt medeonderzoeker Zhenan Bao. Met die aanpak zouden ook tot nu toe ongeneselijke ziektes als multiple sclerose (MS) kunnen worden bestudeerd. Bij die ziekte verdwijnt de beschermende myelinelaag rond de uitlopers van zenuwcellen. Mogelijk dat die myelinelaag met deze methode weer zou kunnen worden opgebouwd. Klein probleempje is natuurlijk wel dat niet echt bekend is hoe het komt dat die laag wordt afgebroken en het dus heel wel mogelijk is dat ook die nieuwe laag weer wordt vernietigd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.