RNA uitlezen geeft meer informatie over ziekte

Het uitlezen van RNA

Het uitlezen van RNA

RNA uitlezen zou veel meer informatie over het ‘mankement’ van een patiënt geven dan welke diagnosemethode ook, schrijven onderzoekers van het instituut voor translatiegenomie in Phoenix (VS) in een overzichtsartikel. Zij noemen RNA-uitlezing zelfs de kern van de ‘precisiegeneeskunde’, de op de patiënt afgestemde geneeswijze.
RNA-moleculen vervullen diverse rollen in het proces dat leven heet. Zo vormen ze de intermediair tussen het erfgoed (DNA) en de eiwitten (de werkpaarden van het leven), maar vervullen daarnaast nog allerlei andere taken die lang nog niet allemaal goed in beeld gebracht zijn. “RNA is een dynamisch en divers biomolecuul met een essentiële rol in tal van biologische processen”, heet dat bij onderzoekster Sara Byron. “Diagnostisch gezien hebben RNA-uitlezingen veel mogelijkheden in een breed veld van gezondheidstoepassingen, ook bij prognose en keuze van de behandeling.”
DNA is dat waanzinnig lange molecuul bestaand uit miljarden genetische ‘letters (A, T, C en G) met, bij de mens in het totaal zo’n 20 000 genen en een nog veel groter deel waarvan we nog steeds niet goed weten wat dat doet. RNA uitlezen geeft, onder meer, informatie over welke genen actief zijn en zou dus nauwkeuriger informatie kunnen geven wat er bij een patiënt aan zou kunnen schorten.

Buitencellig RNA,

Een van de beloftevolste aspecten van RNA-uitlezing als diagnosemiddel is dat van buitencellig RNA (exRNA, ex van extracellulair), schrijven de onderzoekers. Daarvoor heb je alleen maar wat bloed van de patiënt nodig. “Dat is een onderzoeksveld dat snel groeit”, zegt medeonderzoekster Kendall van Keuren-Jensen.
De eerste test met exRNA werd eerder dit jaar gedaan als een proef op longkanker. RNA-uitlezingen bij kanker lijken grote mogelijkheden te bieden. Er zijn al commerciële testsets te koop te zijn. De onderzoekers noteren ook dat de RNA-uitleestechniek ook al wordt toegepast bij de diagnose van besmettelijke ziektes, onder meer bij het vaststellen van medicijnresistentie en om de oorsprong van de besmetting te achterhalen.
Het uitlezen van RNA zou ook kunnen helpen bij het interpreteren van uitleesresultaten van DNA. Ik stel me zo voor dat we hier wel meer van gaan horen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.