Kankerbepalende genen in kaart gebracht.

Clare Pacini

Clare Pacini van het Sangerinstituut (afb: Sangerinstituut)

Het ontstaan van kanker is een ingewikkeld verhaal. Voor een deel heeft dat te maken met het grote aantal factoren dat mis kan gaan, maar ook met het feit dat er verschillende typen kanker zijn die allemaal zo hun eigen eigenaardigheden hebben. Onderzoekers in de VS en het VK hebben nu een ‘kaart’ gemaakt van genen die noodzakelijk zijn voor de overleving van kankercellen. We praten dan over 725 kankermodellen en 25 verschillende soorten kanker.Het zou het grootste onderzoek zijn naar de genetische wortels van kanker. Dat moet de basis vormen van een ‘kankerafhankelijkheidskaart’ (‘Cancer DepMap’) in 1000 kankermodellen. De ‘kaart’ moet helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelmethodes van kanker en uiteindelijk uitmonden in een behandelboek.
De Cancer DepMap-onderzoekers bekeken kankercellijnen en schakelden met behulp van de CRISPR/Cas9-methode genen aan en uit om te kijken wat daarvan de gevolgen waren voor het overleven van de kankercellen. Die ‘kankergevoelige’ genen kunnen dan het doelwit worden voor een therapie.
In het nieuwe onderzoek werden twee gegevensverzamelingen van het Amerikaanse Broadinstituut en van het Britse Wellcome Sangerinstituut geanalyseerd en met elkaar vergeleken Volgens Clare Pacini van het Sangerinstituut gebruikten de twee groepen een iets afwijkend protocol wat betreft duur van de celgroei en gebruikte reagentia. “Om beide gegevensverzamelingen te kunnen verifiëren hebben we CRISPR/Cas9-tests over gedaan met het protocol van het andere instituut. Belangrijk is dat we dezelfde afhankelijkheden vonden.”

Twijfel

In 2013 waren er bij een soortgelijke studie twijfels gerezen over de reproduceerbaarheid. Later onderzoek zou hebben aangetoond dat daarvoor geen reden was. Deze studie zou nu elke twijfel aan de bruikbaarheid van de gehanteerde methode hebben weggenomen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.