Gentherapie en operatie samen zorgen voor herstel zenuwen

Zenuwherstel met groeifactor en verhulde genschakelaar

A) Plaats beschadiging. B) Doorsnee ruggenmerg op plaats beschadigig C) Inspuiten noodzakelijke ingrediƫnten (afb: Brain)

Veel weefsels herstellen na beschadiging, maar zenuwen in het centraal zenuwstelsel niet (wel in het perifere). Waarom dat is, is (mij) een groot raadsel. Al tientallen jaren proberen onderzoekers dat ‘tekort’ te ondervangen en hoewel er veel bemoedigende resultaten worden gemeld is de definitieve doorbraak er nog steeds niet. Nu melden onderzoekers uit Leiden dat een combinatie van gentherapie en een operatie bij ratten dat het herstel mogelijk lijkt. De truc schijnt een ‘verhulde genschakelaar’ te zijn.
Door een combinatie van een neurochirurgische ingreep en gentherapie konden vele stervende zenuwcellen na de (moedwillige, naar ik aanneem; as) beschadiging worden gered en bleken de zenuwen in staat grotere afstanden naar de spieren te overbruggen. De truc die het ‘m deed was een zogeheten groeifactor die kon worden uit- of ingeschakeld met behulp van een veel gebruikt antibioticum. “Daardoor werd het herstel en de groei van de zenuwbanen naar de spieren aanzienlijk verbeterd”, zegt onderzoeker Ruben Eggers van het Nederlands Herseninstituut.

Verhulde genschakelaar

Kennelijk is het afweersysteem een gevaar voor zo’n onvoorziene genschakelaar, die, indien ontdekt, onklaar zal worden gemaakt en daarom ontwikkelden de onderzoekers een ‘verhulde’ versie. “Die verhulde schakelaar is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van een gentherapie voor zenuwschade. Daardoor wordt de gentherapie ook veiliger”, zegt medeonderzoeker Joost Verhagen.
Voorlopig zal de nieuwe aanpak nog niet in het ziekenhuis worden toegepast. Het is mooi dat tijdens een behandeling een cruciaal gen kan worden in- of uitgeschakeld, maar dat werkte nog niet helemaal perfect. Er zal nog het een en ander moeten worden bijgeslepen en er zullen, indien dat allemaal lukt, ook nog eerst klinische proeven met mensen moeten worden gehouden alvorens de therapie de kliniek in kan (en die moeten nog succesvol zijn ook).

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.