Kraakbeen voor heupgewricht gekweekt uit stamcellen

Mal van afbreekbare kunststof voor kraakbeenweefsel in de heup

De mal van afbreekbare kunststof (afb: Guilak-lab)

Het is geen primeur voor de onderzoekers van de Washington-universiteit in St.Louis (VS), het kweken van kraakbeen uit stamcellen. Al eerder zijn eigen beenmerg-stamcellen van patiënten gebruikt voor het herstel van kraakbeen in het kniegewricht. Het huidige onderzoek richtte zich op het kweken van kraakbeen op een heupgewricht voor patiënten met artritis. Met behulp van gentherapie zorgden ze er voor dat de kraakbeencellen op ‘commando’ (via het innemen van een medicijn) ontstekingsremmers gaan produceren, om te voorkomen dat de patiënt (weer) botontstekingen zou krijgen.
De medische toepassing zou vooral bedoeld zijn voor heupvervangingen bij jongere mensen. In het algemeen zijn artsen niet gauw geneigd dergelijke operaties uit te voeren bij patiënten onder de 50 jaar. Dat heeft vooral met de levensduur van de prothese te maken, die wordt geschat op 20 jaar. Een tweede operatie om de prothese te vervangen kan bot vernietigen en ontstekingen veroorzaken.
“Zo’n prothese vervangen is lastig”, zegt onderzoeker Farshid Guilak. “We hebben een manier ontwikkeld om een artritisgewricht te voorzien van kraakbeencellen uitgaande van eigen stamcellen van de patiënt, in combinatie met een gentherapie zodat er geen ontstekingen ontstaan. Onze hoop is om zo een metalen of kunststof prothese te voorkomen of tenminste te vertragen.”
Om dat voor elkaar te krijgen maakten de onderzoekers een mal van afbreekbare kunststof in de vorm van de ‘knop’ van het heupbeen (dat draait in de heup). Die mal wordt bedekt met kraakbeencellen die gekweekt zijn uit stamcellen van de patiënt afkomstig uit onderhuids vet. Die met cellen bedekte mal kan dan in de gewrichtsholte in de heup geplaatst worden. Dat zou de pijn door artritis in het heupgewricht moeten wegnemen en de ‘nieuwe heup’ nog een tijdje moeten uitstellen (zo niet afstellen). Die ontstekingsremmers (interleukine-1), die de nieuwe cellen zelf aanmaken, moeten nieuwe ontstekingen aan het gewricht voorkomen.
“Als er een ontsteking is dan geven we de patiënt een eenvoudig middel dat het gen activeert van de kraakbeencellen dat we hebben toegevoegd”, zegt Guilak. “Als de patiënt dat middel niet meer slikt dan wordt dat gen uitgeschakeld.” Die gentherapie is belangrijk, omdat ontstekingen het kraakbeen verwoesten en pijn veroorzaken.

Mal

De mal van afbreekbare kunststof moet er voor zorgen dat het kraakbeen de juiste structuur en eigenschappen krijgt. Die ontwikkeling komt van het Amerikaanse bedrijf Cytex Therapeutics, dat ook heeft meegewerkt aan het onderzoek. De mal bestaat uit geweven materiaal, waardoor het lijkt op kraakbeen. “Het geweefde implantaat is sterk genoeg om tien keer heet lichaamsgewicht van de patiënt te kunnen weerstaan”, zegt Franklin Moutos van Cytec.
Miljoenen mensen hebben last van osteoartritis en de tendens is stijgend. Ook steeds meer mensen tussen de 40 en 65 krijgen er mee te maken. Voor zover ik uit het persbericht en de samenvatting van het PNAS-artikel kan opmaken is de kraakbeentransplantatie nog niet in de praktijk gebracht.

Bron: EurekAlert

6 gedachten over “Kraakbeen voor heupgewricht gekweekt uit stamcellen

  1. Ik ben 61 jaar, heb last van pijn in de linker heup.
    Ik ben nog heel actief voor mijn leeftijd, Fietsen, lopen , lange bergwandelingen,bergbeklimmen.
    Ik wil geen prothese maar met stamceltherapie laten behandelen .
    Maar waar kan dat in Belgie ?

    • Op de eerste plaats: ik ben geen arts. Verder is de omschrijving van je klacht wel erg algemeen. Ik zou zeggen: ga naar je huisarts. En waarom denk je dat een stamceltherapie je zou kunnen helpen? Het is absoluut niet de oplossing voor al je problemen…

    • Ik zou ook graag willen weten waar je stamcel therapie kan laten doen en of de zorgverzekeraar dit ook vergoed. ik lees er veel van op internet maar niet van mensen die het hebben ondergaan? bij mij zitten er 2 versleten knieen aan te komen. en heb ook last van mijn schouders en ellebogen door een fitness verleden. hopelijk kunnen ze die allemaal nog redden .ik heb kraakbeen nodig want ik ben heel actief op de fiets en wandel graag. en dit wil ik wel blijven doen.

      • Ik moet helaas elke keer weer zeggen dat ik niet de aangewezen persoon ben dit soort vragen te stellen. Dan moet je bij je huisarts/specialist zijn. Veel van dit soort stamcelonderzoeken zijn nog experimenteel en nog maar weinige toegelaten tot de medische praktijk. Ook over verzekeringsvergoeding kan ik je niks vertellen.

  2. Ik lees net dat de kraakbeentransplantatie nog niet in de praktijk is gebracht. waarom wachten ze zo lang daarmee en moet het zo lang duren en eerst jarenlang erover praten?? ik zeg gewoon doen! want we hebben geen tijd te verliezen. desnoods wil ik mij graag aanbieden als proefpersoon.

    • Het is vervelend te horen, maar onderzoek kost tijd. Dan gaat het niet alleen om de werkzaamheid, maar ook om veiligheid en duurzaamheid. Je hebt er natuurlijk niks aan dat je nieuw kraakbeen krijgt, maar als extra kanker krijgt. Die laatste mogelijkheid is niet ondenkbaar bij gebruik van pluripotente stamcellen die gemaakt zijn uit eigen lichaamscellen. Voor de huidige stand van zaken in Nederland moet ik je, zoals gezegd, ‘doorverwijzen’ naar je specialist. Die weet hier, als het goed is, veel meer van af dan ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.