“Bij Alzheimer is het hersencelverlies niet zo groot”

synaps

Wordt de ziekte van Alzheimer veroorzaak door slecht functionerende synapsen (afb: WikiMedia Commons)

Het lijkt er op dat hoe meer er op de ziekte van Alzheimer wordt gestudeerd hoe minder we van die ongeneesbare hersenziekte afweten. De ziekte wordt, onder meer, altijd geassocieerd met het afsterven van grote aantallen hersencellen. Vaak wordt een verhaal over de ziekte geïllustreerd met een plaatje van hersens vol gaten (ook door mij). Nu zou onderzoek van Franse en Canadese onderzoekers resultaten hebben opgeleverd waarmee bij dat ‘feit’ op zijn minst vraagtekens gezet kunnen worden.

Bij de studie waren meer dan 170 patiënten betrokken in diverse stadia van ontwikkeling van de ziekte. Salah El Mestikawy van het Douglas-instituut in Canada en Stéphanie Daumas van de Pierre en Marie Curie-universiteit in Frankrijk en medeonderzoekers vonden een relatief geringe achteruitgang van het aantal neuronen en synapsen (verbindingsplaatsen tussen neuronen). “We bekeken daarvoor de voorhoofdkwabben van onze proefpersonen. We zagen slechts een geringe teruggang in het aantal synapsen en neuronen”, zegt El Mestikawy. “In tegenstelling tot wat tot nu toe werd aangenomen is het verlies aan hersencellen en synapsen vrij beperkt.”
De onderzoekers hebben geprobeerd een verband te leggen tussen het stadium van de ziekte en het verlies aan hersencellen en synapsen. Ze toonden aan dat die achteruitgang van weinig betekenis is voor de geestelijke vaardigheden van de patiënt.

Synapsfunctie

Het lijkt er op dat de ziekte van Alzheimer eerder te maken heeft met slecht functionerende synapsen dan met het verdwijnen van de verbinding tussen hersencellen in de hersenschors. Als je de oorzaak van dat slechet functioneren zou kunnen achterhalen, dan zou er misschien eindelijk een geneesmiddel voor die ziekte kunnen worden gevonden, denken de onderzoekers. El Mestikawy: “Tot nu toe is de behandeling gericht op het vertragen van de verdwijning van de synapsen. Uitgaande van onze resultaten zullen we die benadering moeten aanpassen.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.