Man wordt chimeer na beenmergtransplantatie

Chimeer Chris Long

Chris Long (afb: NYT)

Drie maanden nadat Chris Long uit het Amerikaanse Reno een beenmergtransplantatie had gehad bleek dat het DNA van zijn bloedcellen niet meer het zijne maar dat van de beenmergdonor was. Dat is niet zo vreemd, want bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Vier jaar later bleek echter dat ook andere andere lichaamscellen het donor-DNA bevatten zoals in zijn lippen, tong en zijn kaak. Zijn zaadcellen waren zelfs uitsluitend ‘vreemde’ cellen. Long was chimeer geworden, een wezen met tenminste twee verschillende DNA’s in zijn cellen.
Het zou al langer bekend zijn dat sommige medische behandelingen mensen tot chimeren maken, maar het was, buiten het bloed, nauwelijks bekend waar die vreemde cellen in het lichaam konden opduiken. Jaarlijks krijgen duizenden mensen een beenmergtransplantatie, met name patiĆ«nten met bloedkankers als leukemie of met sikkelcelanemie. Het toeval wil dat Long werkte als it-er bij de politie in het Washoedistrict in de Amerikaanse staat Nevada. Forensische collega’s van hem gebruikten Long als onderzoeksobject. Het is natuurlijk voor forensische onderzoekers handig om te weten dat sommige mensen chimeren zijn en wat dat voor een gevolgen heeft voor forensisch onderzoek en het strafrecht. De vondst van DNA op een plaats delict wordt nu als onomstotelijk bewijs aanvaard dat de bijbehorende persoon daar ook daadwerkelijk was, maar wat nu als de dader een chimeer is?
Het verhaal van Long werd in september gepresenteerd op een forensisch congres. Voor een arts is deze vorm van chimerie niet zo relevant, want niet of nauwelijks schadelijk voor de gezondheid of het welbevinden van de onderhavige. Ook zouden de hersens en de persoonlijkheid van de chimere man of vrouw niet veranderen, maar Long zou wel kinderen krijgen die het DNA van zijn beenmergdonor hebben. In theorie, want hij heeft zich na zijn tweede kind laten steriliseren.
Beenmergtransplanteurs denken dat het onmogelijk is dat een beenmergontvanger andermans genen zou kunnen doorgeven aan zijnhaar nageslacht. Het feit dat Longs zaadcellen vreemd DNA bevatten zou te maken hebben gehad met zijn sterilisering. Dat is duidelijk iets wat nader zou moeten worden onderzocht (dunkt me).

Forensisch

Forensisch is het een andere zaak. In 2004 werd in Alaska DNA gevonden dat overeenkwam met DNA in een databank. Het probleem was alleen dat de dader op het moment van de aanval in de bak zat. Hij had een beenmergtransplantatie gehad met zijn broer als donor en die werd uiteindelijk ook veroordeeld. Elders ging het om een poging tot verkrachting, waarbij het slachtoffer volhield dat ze door een iemand was aangevallen terwijl op de plaats delict twee verschillende DNA-sporen werden gevonden. De dader had een beenmergtransplantatie gehad, zo bleek later. Zo is er ook een geval uit Zuid-Korea waar uit bloedmonsters bleek dat een verkeersslachtoffer een vrouw was, terwijl het lichaam duidelijk dat van een man was. Ook daar was er een beenmergtransplantatie in het spel. Wordt ongetwijfeld gevolgd.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.