Uitschakelen Rab27-gen leidt tot herstel beschadigde zenuwcellen

Het herstelvermogen van zenuwweefsel

De axonregeneratiescores van ruim 16 000 muizengenen. In het roze gebied genen die coderen voor eiwitten die herstel afremmen, in het blauwe genen die het tegenovergestelde doen (afb: Cell)

Al vele jaren zijn wetenschappers op zoek naar methoden om het herstel van beschadigde zenuwcellen te bevorderen. Er zijn allerlei manieren bedacht, maar het ei van Columbus zit er vooralsnog niet bij. Nu hebben onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Yale (VS) bij muisjes zo’n tweederde van hun genoom doorzocht op genen die een rol spelen bij het herstellen van beschadigd zenuwweefsel. Ze vonden 580 mogelijke kandidaten. Uitschakelen van een daarvan, het Rab27-gen, leidde bij muisjes tot het herstel van beschadigde zenuwcellen in het ruggenmerg. De speurtocht wordt voortgezet.
“Voor het eerst zijn bijna alle genen (tweederde; as) bestudeerd op beperkingen die ze opleggen op het herstel van zenuwvezels”, zegt onderzoeker Stephen Strittmatter. “We hadden geen flauw benul of we nu veel of weinig wisten over de mechanismen bij het herstel van zenuwweefsel.”
De onderzoekers vonden meer dan 580 genen die een rol zouden kunnen spelen bij het herstel van zenuwcellen, of eigenlijk de axonen, de uitlopers van de zenuwcellen. Waarom dat is, is voor mijn nog steeds een vraag, maar het herstel van beschadigd zenuwweefsel bij zoogdieren is heel beperkt. Zoogdieren die hun ruggenmerg beschadigen raken verlamd en vooralsnog is daar geen oplossing voor gevonden.

Opmerkelijk

Opmerkelijk dat een van de tien gevonden genen behoort tot een groep die verantwoordelijk is voor het doorgeven van informatie tussen cellen. Door een van die genen, het al genoemde Rab27-gen, te elimineren, werd het herstelproces van beschadigde axonen in het ruggenmerg bij muisjes in werking gezet.
Strittmatter: “We hebben er maar een bekeken en we hebben er nog honderden te gaan. Het is niet moeilijk je voor te stellen dat je een paar van die signaalroutes uitschakelt om het herstelproces op gang te helpen, verder dan tot nu toe is bereikt.” Dit onderzoek wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.