Verdediging alvleesklierkanker doorbroken (?)

Vezelachtig weefsel schermt alvleeskliertumor af

Alvleeskliertumoren worden omringd door vezeligachtig weefsel (rood) dat de kankercellen effectief afschermt (afb: DeNardo-lab)

Kankercellen hebben allerlei ’tactieken’ om hun vijanden (=medicijnen) de pas af te snijden en zo te overleven. Onderzoekers van het Amerikaanse Cold Spring Harbor-lab denken diverse vluchtwegen voor alvleesklierkankercellen met succes te hebben afgesneden. Bij muisjes lijkt die aanpak te hebben geleid tot krimp van de tumor in de alvleesklier.
Mensen die de diagnose alvleesklierkanker krijgen hebben meestal nog maar enkele jaren te leven. Dat heeft er mee te maken dat deze kankersoort vaak laat wordt ontdekt, waardoor succesvolle behandeling erg moeilijk wordt. Kankercellen in de alvleesklier hebben ook allerlei manieren ontwikkeld om die behandelingen tegen te werken. Kankercellen hebben een wonderbaarlijke overlevingskracht.
Meer dan 90% van de alvleesklierkankerpatiënten hebben een mutatie in het KRAS-gen, een gen dat celgroei en -dood regelt. Het schijnt erg moeilijk te zijn dat gen direct het zwijgen op te leggen zodat wetenschappers mikten op middelen om dat via een omweg ter doen. Een van die benaderingen is het ‘lamleggen’ van de AKT- en MAPK-signaalroutes die KRAS ondersteunen.
“In sommige klinische proeven is dat geprobeerd”, zegt CSH-onderzoeker Youngkyu Park, “maar hoge giftigheidsniveaus en toenemende weerstand van de kankercellen maakten daar een eind aan. Dat probleem met giftigheid doet zich voor als de kankermedicijnen niet specifiek op kankercellen gericht zijn, waardoor ze ook gezonde cellen kunnen doden.”

Blokkeren

De onderzoekers ontwikkelden een medicijnencocktail die beide signaalroutes (AKT en MAPK) blokkeren, de belangrijkste verdedigingslinies van de kankercellen tegen kankermedicijnen. Ze probeerden hun aanpak uit op kweekorgaantjes van menselijke cellen (inclusief kankercellen). Daarbij ontdekten ze dat ook de ERBB-signaalroute daarbij een rol speelt (we hebben het nog steeds over alvleesklierkanker) en dat die aanpak kankerspecifiek is.
Door nu die ERBB-signaalroute en de MAPK-signaalroute te blokkeren, bleken alvleeskliertumoren in muisjes te krimpen. De onderzoekers hopen en verwachten dat deze aanpak wegen opent om de verdediging van alvleesklierkankercellen lam te leggen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.