Afweerreactie op zikavirus (b)lijkt schadelijk voor het embryo

Afweersysteem wellicht verantwoordelijk misvorming embryo bij zikabesmetting

De ifnar-muisjes (afb: Science)

Dezelfde eiwitten die het afweersysteem gebrukt om het zikavirus te lijf te gaan zouden ook schadelijk zijn voor de moederkoek (placenta) en de ontwikkeling van het embryo, denken onderzoekers van de Amerikaanse Yale-universiteit.
Om daar achter te komen bestudeerden onderzoekers rond Japanse immunologe Akiko Iwasaki twee wat dan heet ‘muismodellen’. De ene groep (zwangere) muizen had geen gen dat codeert voor de interferon 1-receptor (IFN-α/β-receptor oftewel IFNAR); aangeduid met ifnar-/-. De andere had een (=1) gen voor die IFNA-receptor; aangeduid met ifnar +/-.
Het bleek dat het virus zich sterker ontwikkelde in de ifnar-/- groep, maar gek genoeg bleek dat alleen de ifnar +/-embryo’s afwijkingen vertoonden. Uit analyses aan de vrucht en de moederkoek kwam naar voren dat de IFNAR-signalering de ontwikkeling van de placenta remt, waardoor de moeder/embryo-barrière (ook placentabarrière genoemd) niet goed functioneert. Vandaar dat er voor de vrucht schadelijke stoffen in het embryo terecht (kunnen) komen. Daardoor ontwikkelt het embryo zich niet goed of wordt zelfs dood geboren.

Dat zou inhouden dat de reactie van het eigen afweersysteem op de besmetting schadelijk is/kan zijn voor de vrucht. Interferon type 1 is belangrijk voor het blokkeren van de replicatie van het virus, maar te veel zou negatief (kunnen) zijn voor het embryo. Het is mogelijk dat ook andere besmettingen tijdens de zwangerschap een soortgelijk effect hebben, denken de onderzoekers.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.