Stamcellen helpen schade aan ruggenmerg muisjes te herstellen

Ependymcellen omgevormd tot oligodendrocyten

Stamcellen (ependymcellen) ontwikkelen zich niet tot bindweefsel (‘sterretjes’) maar tot oligodendrocyten (afb: Science)

Bij schade aan het ruggenmerg ontstaat bindweefsel waardoor de ’transportfunctie’ van het ruggenmerg teloor gaat. Al vaker is geprobeerd dat probleem op te lossen met behulp van, al of niet gespecialiseerde, stamcellen, maar kennelijk hebben die proeven niet geleid tot een therapie. Nu hebben onderzoekers van het Karolinska-instituut in Zweden het weer eens geprobeerd bij muisjes en volgens de onderzoekers produceerden die stamcellen talrijke benodigde zenuwcellen (oligodendrocyten). Zou het nu wel iets worden?

De stamcellen lieten zich onder invloed van onder meer trancriptiefactoren omvormen tot oligodendrocyten. “Die stamcellen werden geen bindweefselcellen en begrepen welke andere richting we ze op wilden sturen om ook cellen te vormen die de schade helpen herstellen”, zegt Enric Llorens-Bobadilla van het Karolinska-instituut.
Volgens medeonderzoeker Jonas Frisén dat het mogelijk is stamcellen de juiste richting op te sturen om meer te doen aan het herstel van de functies van een beschadigd ruggenmerg. “Hoewel de proeven gedaan zijn bij muizen die niet direct te vertalen zijn naar mensen, geeft dit resultaat toch een aanwijzing naar een nieuwe strategie om schade aan het centrale zenuwstelsel te repareren.” Overigens begrijp ik uit (bijgaand) plaatje uit Science dat die stamcellen de ependymcellen zijn.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.