Ook alvleesklierkanker afhankelijk van één eiwit (?)

Chunling Yi

Chunling Yi tijdens haar studie aan de Yale-universiteit (2005)

Alvleesklierkanker geldt als ongeneeslijk. De laatste tijd duiken er echter steeds vaker berichten op met een hoopgevende boodschap: alvleesklierkanker is geneesbaar. Daar komt het bericht van een onderzoeksgroep van het kankercentrum van de universiteit van Georgetown bij. De boodschap is daarbij nog simpeler: voorkom dat een bepaald eiwit zijn destructieve werk verricht. Die remedie lijkt erg op ander recent onderzoek naar borstkanker. In dit geval lijkt de boosdoener het eiwit Yap (Yes-associated protein) te zijn. Wordt Yap onderdrukt dan blijft de alvleesklierkanker stabiel. Het voorkomt de kanker niet. De truc zou ook bij andere kankertypen kunnen werken.

“We denken de zwakke plek van alvleesklierkanker gevonden te hebben. Yap er uit gooien vermorzelt de kanker, die normaal heel agressief is. Yap lijkt de schakelaar waar het om draait”, zegt onderzoekster Chunling Yi van de universiteit van Georgetown. Volgens Yi is Yap ook aanwezig bij andere kankertypen zoals long-, lever- en maagkanker. Er zouden al stoffen worden ontwikkeld die de activiteit van het bewuste eiwit lamleggen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen met het alvleeskliercarcinoom PDAC, een type dat verantwoordelijk is voor 5% van alle gevallen van alvleesklierkanker. De muizen hadden een mutatie aan twee genen: het gen KRAS en het p53-gen. Yi: “Meer dan 95% van de patiënten met alvleesklierkanker hebben de KRAS-mutatie en ongeveer driekwart de p53-mutatie.”
Het is lastig gebleken medicijnen te maken die of het p53- of het KRAS-gen ‘aanspreken’ en daarom zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar alternatieven. Ze kwamen er achter dat Yap in te hoge concentraties voorkomt bij alvleesklierkanker, zowel bij de p53-mutatie als bij de KRAS-mutatie. De kanker (mutaties?) stimuleert kennelijk de aanmaak van Yap. In de KRAS-variatie wordt Yap gebruikt om de kankercellen te laten groeien. Yap doet ook iets bij de p53-mutatie, maar het juiste verband moet nog worden uitgezocht. Beide genen spelen in gemuteerde vorm een rol bij allerlei kankertypen. “We hopen nu dat een Yap-remmend middel werkt bij alvleesklierkanker bij mensen en bij andere kankertypen met een of beide genmutaties.”

Bron: Eurekalert

1 thought on “Ook alvleesklierkanker afhankelijk van één eiwit (?)

  1. Geachte onderzoekers,
    Ik ben zelf alvleesklierkankerpatient en ben daarom heel benieuwd naar de laatste ontwikkeling in jullie onderzoek!
    Succes met het verdere onderzoek.
    Vriendelijke groeten Eelco Neeser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.