“Kil borstkanker door eiwit Kindlin-3 te killen”

Kindlin-3

De structuur van Kindlin-3, dat een rol zou spelen bij borstkanker.

Doodt het eiwit Kindlin-3 en je geneest borstkanker. Dat lijkt het simpele recept dat onderzoekers  in Amerika zouden hebben gevonden. Dat eiwit regelt twee belangrijke processen die borstkanker bevorderen, zo zou uit hun onderzoek zijn gebleken.

Het eiwit werd gedacht alleen voor te komen in het systeem waarmee constant nieuwe rode en witte bloedlichaampjes worden aangemaakt: de hematopoëse. Kindlin-3 blijkt volgens onderzoek echter een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan en de verspreiding van borstkanker. “Doodt Kindlin-3 om kanker te genezen”, zegt onderzoekster Elzbieta Pluskota, werkzaam op een medisch onderzoeksinstituut in Cleveland (VS).
Om er achter te komen welke mechanismen een rol spelen bij het ontstaan en de verspreiding van borstkanker, ploegden de onderzoekers door databanken waarin genexpressies zijn opgeslagen: welke genen worden er actief bij borstkanker? Zo vonden ze dat Kindlin-3 in de top stond van eiwitten met een verhoogde concentratie (en dus met een actiever overeenkomend gen) in vergelijking met normaal borstweefsel. Vervolgens implanteerden ze bij proefdieren kankercellen die geen Kindlin–3 produceerden (de controlegroep) en kankercellen die het eiwit in grote hoeveelheden aanmaken.
Bij die laatste groep werden de tumoren groter, ontwikkelden en verspreidden zich sneller dan bij de controlegroep. Het bleek dat het eiwit de productie van VEGF bevorderde, een stof die nodig is voor de vorming van nieuwe bloedvaten. Ook bleek Kindlin-3 een, niet eerder waargenomen, rol te spelen bij het losmaken van cellen, waardoor de kanker zich door het lichaam kan verspreiden. Het is vooralsnog te vroeg om hoera te roepen. Ook in de controlegroep kregen de proefdieren kanker. Bovendien is dan altijd weer de vraag wat er gebeurt als je het eiwit echt om zeep helpt. Ongetwijfeld heeft het eiwit in een gezond lichaam ook een (gezonde) functie. Laten we zeggen: wordt vervolgd.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.