Elastiekeiwit tropo-elastine versnelt kweek stamcellen

Tropo-elastine versnelt kweek stamcellen

Mesenchymatische stamcellen (groen) gekweekt op tropo-elastine (afb: univ. van Sydney)

Stamceltherapieën zijn populair, maar het schijnt dat de vraag naar stamcellen vele malen groter is dan het aanbod. Er wordt veel onderzoek gedaan naar methoden om de kweek van stamcellen te versnellen. Nu lijkt het er op dat twee onderzoekers van de universiteit van Sydney, Giselle Yeo en Anthony Weiss, zo’n kweekversneller hebben gevonden in het eiwit tropo-elastine, een voorlopermolecuul van elastine, een eiwit dat bindweefsel elastisch maakt. Het werkte tenminste bij mesenchymatische stamcellen
“Stamcellen worden steeds vaker voor een reeks ziektes gebruikt die niet op een betrouwbare, andere manier zijn te behandelen zoals botweefselbeschadigingen, hartaanvallen, degeneratieziektes en orgaanfalen”, zegt Yeo. “Ongelukkigerwijs stokt het aanbod en daarmee een breder gebruik van stamceltherapieën.” De onderzoekers zouden met tropo-elastine een goedkope en efficiënte oplossing voor dat probleem gevonden hebben. Yeo: “Zulke technieken zullen de kosten van stamceltherapie aanzienlijk verlagen.”
Tropo-elastine wordt door chirurgen gebruikt als wondlijm. Het eiwit dicht onder uv-licht een wond binnen een minuut, een ontwikkeling die in gang is gezet door Weiss. Als aan een kweek van menselijke stamcellen kleine hoeveelheden tropo-elastine werden toegevoegd dan werden er meer cellen geproduceerd. Daarmee overtrof dat eiwit concurrente eiwitten die normaal worden gebruikt voor de kweek van stamcellen.

Soep

“Stamcellen hebben een thuis nodig om te leven en te groeien en wij hebben in feite een preetige omgeving voor ze gecreëerd”, zegt Weiss. “Het kweken van stamcellen lijkt een beetje op het bereiden van soep: hoe ingewikkelder de kweek, of de soep, hoe lastiger het is de groei te sturen en daarmee wordt het product duurder. We hebben in feite het bereiden eenvoudiger gemaakt en goedkoper.”
De volgende stap zal zijn om te onderzoeken of tropo-elastine dat kunstje ook in het lichaam doet. Weiss: “We denken dat als deze stamcellen in het lichaam zitten dat ze het herstel bevorderen, dat ze andere cellen aanmoedigen naar het beschadigde gebied te komen om de schade te herstellen.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.