Weer een herstelmechanisme DNA ontdekt (?)

Nucleofagie

DNA (in blauw) en de nucleaire laesies (in groen) in de kernen van kankercellen worden aangevallen door de lysosomen (in rood) na een chemotherapie als onderdeel van het DNA-herstelproces nucleofagie (afb.: Kristijan Ramadan et al./Cell)


Onderzoekers van de universiteit van Oxford en de Nanyang technische-universiteit (NTU) hebben een nog niet eerder waargenomen herstelproces voor schade aan DNA ontdekt dat ze nucleofagie (letterlijk kernvraat) hebben genoemd. Dat zou op de een of andere manier vooral van belang zijn voor darmkanker, meldt het persbericht, maar er zal verder onderzoek gedaan worden of dat proces ook bij andere kankervormen een rol speelt.
Nucleofagie zou een natuurlijk reinigingsmechanisme van de cel zijn, dat bekend staat als autofagie en dat essentieel is voor het repareren van DNA en de verlenging van het celleven. Daarin speelt het eiwit/gen TEX264 een belangrijke rol.
Bij een patiënt die chemotherapie krijgt voor darmkanker, zorgen die kankermedicijnen voor schade aan het DNA. Als reactie hierop brengt het lichaam TEX264 tot expressie, dat het nucleofagieproces activeert en de beschadigde delen afvoert en opruimt. De onderzoekers gebruikten verschillende technieken, diermodellen en materialen voor darmkankerpatiënten, om te bevestigen dat nucleofagie wezenlijk is voor het repareren van beschadigd DNA. Ze denken dat deze methode nieuwe mogelijkheden biedt om darmkanker de baas te worden.

Darmkanker

“Hoewel bekend is dat autofagie verband houdt met DNA-reparatie, is er tot nu toe geen bewijs geweest voor de directe rol ervan bij het herstel van DNA-laesies” zegt hoofdonderzoeker Kristijan Ramadan van de NTU. Een analyse van darmkankerpatiënten die werden behandeld met topoisomerase 1-remmers, toonde aan dat patiënten met hoge niveaus van TEX264 in hun tumoren een 50% betere respons op de behandeling hebben patiënten met lage niveaus van TEX264.

Nu willen de onderzoekers bekijken of nucleofagie in de reactie van het lichaam op chemotherapeutische geneesmiddelen voor andere vormen van kanker ook een rol kan spelen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.