Simpele virusdetector ontwikkeld (?)

coronavirus

Deeltjes van Sars-VaV-2 (oranje)

Op het ogenblik zijn we vreselijk druk met het coronavirus, maar dat is beslist niet het eerste en zeker niet het laatste virus zijn dat het op de mens(heid) heeft gemunt. Dan is het aardig dat je die deeltjes herkent. Onderzoekers van de Saoedi-Arabische Koning Abdoela-universiteit (KAUST) stellen een veilige, snelle en goedkope virusdetector te hebben ontwikkeld, gebruikmakend van magnetische nanodeeltjes. Die zou ook andere dan coronavirussen er uit kunnen pikken.
“Ons systeem kan vanaf niks door elke onderzoeker worden samngesteld” zegt hoofdonderzoeker Gerardo Ramos-Mandujano. “Het concurreert met extractiesystemen van virus-RNA maar is beter beschermd tegen besmetting (van de onderzoekers; as).” Om de diagnose corona te kunnen stellen extraheren onderzoekers viraal RNA van het coronavirus uit lichaamsmonsters. De grote schaal van de pandemie heeft op die detectie wel wat druk gezet. Ook zijn die detectiemethodes nogal prijzig en dus minder goed toegankelijk voor de armere landen op de wereld.
Het virus is ontdekt in afvalwater voor uitbraken in een gemeenschap en nog steeds wordt die infobron secuur in de gaten gehouden in diverse landen. De detectie van het virus moet natuurlijk veilig zijn voor de mensen die die detectiesystemen hanteren. Veilig, snel en goedkoop waren de criteria voor de Mexicaan Ramos-Mandujano. Centrifugeren of dure chemicaliën kwamen niet in aanmerking. “Onze methode maakt het een eenvoudig biolab mogelijk zelfgemaakte magnetische naodeeltjes te maken van beschikbare materialen”, zegt medeonderzoeker Mo Li.

Het geheel werkt in TRIzol, een reagens dat virussen volledig onschadelijk maakt. Per RNA-extractie, want ook deze methode is geënt op de extractie van virus-RNA, kost dat een paar tienden eurocent. Het systeem zou ook voldoen bij andere virussen die het op de mens hebben gemunt zoals griepvirussen. De onderzoekers zien het als de uitgelezen detectiemethode voor toekomstige virusuitbraken
Artikel:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/gch2.202000068

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.