RNAi mogelijk alternatief voor gevaarlijke bestrijdingsmiddelen

RNA-interferentie

Het geactiveerde RNA-molecuul dokt aan op boodschapper-RNA (Een na onderste plaatje) en voorkomt de productie van dat eiwit (afb: Cell)

Gevaarlijke bestrijdingsmiddelen is bijna een pleonasme (iets nader benoemen wat al in het begrip zit), want er zijn weinig bestrijdingsmiddelen waar geen vlekje aan zit. Het zou mooi zijn als we daar van af zouden kunnen komen. RNA-interferentie is een natuurlijk biologisch proces dat een gezond alternatief zou kunnen zijn, denken onderzoekers (welke kan ik zo gauw niet vinden).
RNA-interferentie is een biologisch proces dat in bijna alle levende organismen plaatsvindt (ook in mensen, dus). In dat proces remmen complementaire RNA-strengen boodschapper-RNA dat voor de productie van een bijbehorend eiwit moet zorgen en remmen of stoppen daarmee de productie van dat eiwit. Dat systeem valt natuurlijk ook te gebruiken om oogsten te vrijwaren van plaaginsecten of -organismen. Die remmende RNA-moleculen kunnen, zoals in de landbouw gebruikelijk, gewoon verspoten worden, ingespoten (bij bomen) of andere toepassingsmethodes.
Anders dan gevaarlijke bestrijdingsmiddelen kun je juist die RNA-moleculen gebruiken die zich specifiek richten op een plaagorganisme of een pathogeen (ziekteverwekkende stof). Dat zou, als het goed is, geen effect moeten hebben bij andere organismen of een gevaar voor het milieu kunnen worden.

Groen Akkoord

Planten die met die RNA-producten worden behandeld worden ook niet genetisch veranderd. Als groot voordeel schijnt de RNAi-techniek een korte ontwikkelingstijd te hebben en schappelijk in de prijs te zijn. De EU heeft in zijn Groene Akkoord het streven opgenomen om stoffen als bestrijdingsmiddelen en kunstmest in de landbouw terug te dringen met het ook op milieu en duurzaamheid. Volgens de mij onbekende schrijvers van het artikel zou RNAi daar uitstekend als alternatief voor geschikt zijn.

RNA wordt al gebruikt in bepaalde coronavaccins. De landbouw zou echter een nieuw toepassingsgebied zijn. Tot zover de reclame. Ik ben reuze benieuwd hoe het verhaal verder gaat…

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.