Leidt kankertherapie bij jongeren tot snellere veroudering?

Chemotherapie (met koeling)

Een patiënt ondergaat chemotherapie (met koeling) afb: WikiMedia Commons)

Het doet me een beetje denken aan de scene van Koot & De Bie waarbij Bie in een bed ligt en laat zien wat hij allemaal moet slikken. Een groot deel van zijn, felgekleurde, medicijnen bestaat uit middelen die hij moet slikken om bijwerkingen tegen te gaan. Nu lijkt het er op dat kankertherapieën, met name chemotherapie, kunnen leiden tot een snellere veroudering bij jonge kankerpatiënten.
Eerder onderzoek had al aangetoond dat het eiwit p16-INK4a dat de celdeling vertraagt meer wordt aangemaakt in cellen naarmate mensen verouderen. Andrew Smitherman van de universiteit van Noord-Carolina e collega’s namen de expressie van het bijbehorende gen als maat voor de veroudering en onderzochten afweercellen van jonge kankerpatiënten die een succesvolle behandeling achter de rug hadden en adolescenten waarbij net kanker was geconstateerd.
De onderzoekers keken eerst naar de cellen van zestig ‘overlevers’ en vergeleken de resultaten met die van 29 leeftijdgenoten die geen kanker hadden gehad. De activiteit van het p16-INK4a-gen was in die ‘overlevers’ hoger dan in de controlegroep. De veroudering berekend op basis van die expressie bedroeg 25 jaar.

De toestand van negen ‘overlevers’ was niet best. Ze hadden een expressie die overeenkwam met min of meer gezonde mensen die 35 jaar ouder waren. De onderzoekers namen ook waar dat bij dat negental en bij de adolescenten met een recente kankerdiagnose de expressie van het p16-INK4a-gen hoger werd door chemotherapie.

Oudere patiënten

Dat was al geconstateerd bij oudere patiënten maar nog niet bij jongvolwassen overlevers. Volgens Smitherman is de verhoogde expressie van dat gen een goede graadmeter voor een verhoogd risico op een zwakke gezondheid en de uitval van bepaalde functies. “Daarbij kan die expressie nuttig zijn om de resultaten van behandelingen te bekijken die die veroudering moeten verminderen.”

Het klinkt misschien dom, maar ik zou zeggen zoek naar behandelingen die die bijwerkingen niet hebben en overigens lijken me die aantallen proefpersonen een tikje aan de krappe kant om forse uitspraken te kunnen doen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.