Therapie tegen netvliesveroudering in de maak (?)

Netvlies

Het netvlies is nog knap ingewikkeld en bestaat uit zo’n tien lagen

Het Karolinska-instituut en de oogkliniek St. Erik in Zweden gaan een klinische proef uitvoeren voor een behandelingsmethode van netvliesveroudering met in het lab gekweekte netvliescellen uit embryonale stamcellen. Voor netvliesveroudering is vooralsnog geen afdoende behandeling beschikbaar. Het gaat voorlopig nog om een klein opgezette proef.

Bij netvliesveroudering, ook wel maculadegeneratie genoemd (de macula is de gele vlek in het netvlies) functioneren de netvliescellen steeds minder goed, waardoor langzaam het zicht verdwijnt in het centrale blikveld. Er wordt al jaren aan een stamceltherapie gewerkt, maar volgens Frederik Lanner is deze proef voor Zweden een primeur. “Het is een doorbraak die mogelijk is gemaakt door vele jaren hard werken door veel mensen.” Aan het onderzoek neemt ook het Deense farmabedrijf Novo Nordisk mee, met name financieel.
“We hebben een effectieve methode om cellen te maken met behulp van een robuuste maar eenvoudige kweekmethode. Dat maakt het makkelijker de methode op te schalen”, zegt Lanner. In deze klinische proef krijgen de pati├źnten de nieuwe cellen in het netvlies toegediend door injectie. Vooralsnog gaat het om de methode te testen op veiligheid. Uiteraard wordt er ook gekeken naar de effecten van de implantatie.

Nog vele jaren

Hoogleraar Aleksander Kvanta stelt dat we te maken hebben met een ingewikkelde techniek en een uitdagende ziekte. “Het zou nog wel eens jaren kunnen duren voor we een helende behandeling hebben.”

Bron: Alpha Galileo

2 gedachten over “Therapie tegen netvliesveroudering in de maak (?)

 1. Ik heb zeer dunne netvliezen
  Re ablatio 1997, veel dwarrels in re oog, uitval, visus 50%
  Li macula deeneratie natte vorm 2004
  Is er een sstamceltherapie voordat ik blind word?
  Al Vording
  Geb datum 01-10-1960
  Leiden, Nederland

  • Spijtme Annita, maar dit soort vragen moet je aan een oogarts stellen en niet aan mij. Ik ben een leek op alle terrein en signaleer alleen maar, terwijl ik daarbij hoop niet al te veel onzin op te schrijven. I weet wel dat er proeven worden gedaan met stamceltherapie├źn tegen netvliesveroudering, maar ik denk dat die nog niet in de gewone klinische praktijk worden toegepast. Ga (dus) naar je oogarts. Die moet dat weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.