DNA zoals dat in de cel verpakt zit in de kern is niet simpel het receptenboek voor eiwitten. Het verpakkingsmateriaal, de histonen (eiwitten), vormt samen met het DNA chromatine: een ingewikkelde machine die heel wat beter doorgrond zal moeten worden hoe die bijdraagt aan (on)leven en (on)welzijn. Nieuw onderzoek geeft aan dat dat chromatine veel gestructureerder en hiërarchischer is dan tot nu toe aangenomen. De onderzoekers stellen zelfs voor dat de histonen de programmatuur vormen die de machine (DNA/RNA/eiwit) bedient.
“Door theoretisch en experimenteel werk te combineren hebben we een beeld gekregen hoe het chromatine georganiseerd is, zich vouwt, in en enkele cel”, zegt Igal Szleifer van de Northwesternuniversiteit. “Als genen de machine zijn, dan is het chromatine de programmatuur”, zegt medeonderzoeker Vadim Backman.
“Als de structuur van het chromatine verandert, dan kan de informatieverwerking in het genoom veranderen, maar de genen zelf veranderen niet. Weten hoe het chromatine vouwt geeft informatie over hoe cellen differentiëren en hoe kanker kan ontstaan.”
Om er achter te komen hoe dat chromatine in elkaar steekt, gebruikten de onderzoekers een partiëlegolfspectroscoop, een optische microscoop die is ontwikkeld door Backman en collega’s om dieper in levende cellen te kunnen kijken. Ze maakten ook gebruik van de elektronenmicroscoop.
Bron: phys.org