Leefstijl heeft invloed op stofwisseling via DNA

Ongezond levenEen ongezonde levensstijl zou volgens onderzoekers van het Duitse Helmholtz-centrum in München invloed hebben op de stofwisseling via chemische veranderingen in het erfgoed (DNA). Ze identificeerden 28 veranderingen in het DNA die met stofwisseling te maken hebben.
Verschillende factoren waar een mens mee te maken krijgt, hebben invloed op zijn DNA. Zo leiden het ouder worden, eet- en drinkgewoontes of milieu-invloeden tot veranderingen. Die veranderingen komen meestal neer op methylering, waarbij op bepaalde plaatsen een methylgroep aan het DNA-molecuul wordt geplakt. Die methylering heeft geen gevolgen voor het DNA zelf, maar kan er toe leiden dat een gen inactief wordt (wordt ‘stil’gelegd). Voor de bestudering van de invloed daarvan is een aparte tak van wetenschap opgericht: de epigenetica.
De onderzoekers van het Helmtholtzcentrum waren op zoek naar het verband tussen die epigenetische processen en de gezondheid die verband houdt met de stofwisseling. In samenwerking met andere onderzoeksgroepen werden bloedmonsters verzameld van zo’n 1800 deelnemers aan het KORA-project, een al 20 jaar durend Hemlholtz-onderzoeksproject in Duitsland naar de invloed van de omgeving op de genen. Na een uitgebreid onderzoek kwamen ze tot de genoemde 28 plaatsen op DNA, die een rol spelen bij de gevolgen van een ongezonde levenswijze op de stofwisseling.
Het bleek dat die plaatsen ook in verband te brengen zijn met ‘ziekmakende’ genen. Zo is het gen TXNIP verantwoordelijk voor de glucosestofwisseling en kan, dus, ook een rol spelen bij het ontstaan van suikerziekte. Als dat gen wordt gemethyleerd, veranderen de hoeveelheden aan stofwisselingsproducten van de suiker- en vetcycli. Ook genen waarvan men weet dat die biochemisch veranderd worden door roken hebben effect op de stofwisseling.
De studie zou de onderzoekers inzicht verschaffen op welke factoren vooral van belang zijn voor de veranderingen in stofwisseling. Dat zou ze mogelijkheid bieden tot behandeling, maar lijkt het dan niet veel simpeler om de ‘patiënt’ te zeggen dat hij/zijn slechte levenswijze opgeeft (of is dat niet wetenschappelijk genoeg?)?“

Bron: Alpha Galileo (foto: Spits)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.