Nanobotjes als helpers van het afweersysteem (?)

Bloedcellen

Links een rodd bloedlichaampje, rechts een wit en in het midden een bloedplaatje (afb: WikiMedia Commons)

Ons lichaam heeft een prima afweersysteem, dat soms de fout in gaat. Onderzoekers van de universiteit van Californië in San Diego denken dat nanobotjes een falende immuunsysteem een handje kunnen helpen bij het opruimen van ziekteverwekkers en gifstoffen.

Die minuscule robotjes (?) kunnen zich via de bloedbanen bewegen en worden voortgestuwd door ultrageluid. De onderzoekers hebben in het lab aangetoond dat die naobotjes biovloeistoffen in een dag kunnen ontdoen worden van giftige stoffen en ander ongerief.

De robotjes bestaan uit fijne gouddraadjes met een hybride omhulling van membraanmateriaal van bloedplaatjes en rode bloedlichaampjes. Door die hybride membranen kunnen de nanobotjes taken uitvoeren van twee verschillende (bloed)celtypen. Bloedplaatjes binden ziekteverwekkers zoals bacteriën en rode bloedlichaampjes absorberen en neutraliseren gifstoffen die door die micro-organismen worden geproduceerd.
“Het is de bedoeling dat de nanorobotjes zoveel mogelijk verschillende taken kunnen uitvoeren”, zegt onderzoekster Berta Esteban-Fernández de Ávila. De natuurlijke membranen om de ‘botjes’ beschermen ze tegen ‘biovervuiling’ waardoor ze hun eigenlijke opdrachten kunnen blijven uitvoeren. De membranen waren verkregen van levende (bloed)cellen die met behulp van ultrageluid aan elkaar ‘gelast’ werden.

Hoe werkt het?

Hoe werken die nanobotjes. Wat doen die gouddraadjes? Al sla je me dood, het persbericht zwijgt erover in alle talen (ook het Engels? Het bij het persbericht geleverde filmpje geeft ook geen uitsluitsel.
Ik heb ook geen toegang tot het artikel in Science Robotics, maar uit de samenvatting leid ik af dat de functionaliteit van de nanobotjes afkomstig is van de celmembranen en alle eiwitten die die membranen bevatten. Ik ga er dan maar even van uit dat de gouddraadjes nodig zijn voor de ultrasone voortstuwing, maar dat is ook een speculatie. Ik ga het Berta vragen maar mijn ervaring met de bereidwilligheid van onderzoekers om op vragen van een simpele blogger te antwoorden is niet bijster positief.

Bron: EurekAlert</em>

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.